BYE BYE Bechterew studie

De ziekte van Bechterew is een chronische ontstekingsziekte waarbij de meest voorkomende klachten chronische pijn, vermoeidheid en stijfheid in de wervelkolom zijn. Naast de juiste medicatie, is dagelijkse lichamelijke beweging belangrijk om de klachten te verminderen. Hierbij kan gedacht worden aan oefeningen onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Daarnaast kan de patiënt ook zonder begeleiding oefeningen uitvoeren, zoals thuisoefeningen.
Het blijkt echter dat slechts 29% van de Bechterew patiënten zich aan de dagelijkse lichaamsbeweging houdt en daarnaast is fysiotherapie momenteel niet opgenomen in de basisverzekering.

Virtual Reality (VR) zou als oefentherapie ingezet kunnen worden. Deze technologie kan de patiënt stimuleren om oefeningen te gaan doen. De Universiteit Twente heeft een virtuele omgeving ontwikkelt (‘Walk in the Nature’) welke bestaat uit fysieke en psychologische stimulerende yogaoefeningen. De patiënt zou de VR bril in de thuissituatie of in de fysiotherapiepraktijk kunnen gebruiken om oefeningen uit te voeren.
Het doel van deze studie is om te onderzoeken of deze virtuele omgeving als oefentherapie voor patiënten met Bechterew zou kunnen worden ingezet.

Onderzoeksopzet

Tijdens dit onderzoek zullen de deelnemers (patiënten, fysiotherapeuten en reumatologen) eenmalig naar de Universiteit Twente moeten komen. Daar worden zij gevraagd om de oefeningen met de VR bril uit te voeren. Na de oefeningen zal er een vragenlijst worden ingevuld en vindt er een interview met de onderzoeker plaats. De patiënt beoordeelt de VR  vanuit zijn/haar eigen perspectief, terwijl de fysiotherapeuten en reumatologen kijken naar de toepasbaarheid van de VR binnen een behandelplan van de patiënt.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Aan dit onderzoek zullen 8 patiënten met Bechterew meedoen. Daarnaast zullen er 6 fysiotherapeuten (3 met ervaring in VR gebruik en 3 met ervaring in het behandelen van Bechterew) en 3 reumatologen mee doen.

Interventie(s)

Deelnemers van dit onderzoek worden gevraagd om met een VR bril oefeningen van het ‘Walk in Nature’ programma uit te voeren.

Verwachte aantal deelnemers

8 patiënten, 6 fysiotherapeuten en 3 reumatologen.

Looptijd studie

27-02-2023 t/m geschat 31-10-2023

Deelnemende centra

MST Enschede

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Prof. dr. H. E. Vonkeman

Meer informatie

Indien u meer informatie over dit onderzoek wilt kunt u contact opnemen met de medewerkers van het onderzoeksbureau Reumatologie via research.reumatologie@mst.nl

Waar bent u naar op zoek?