Borstonderzoek bij vrouwen met dicht borstklierweefsel
Er is in de media veel aandacht geweest voor het feit dat borstkanker moeilijker te zien is op een mammografie bij vrouwen met dicht borstweefsel. We beantwoorden graag een aantal veel gestelde vragen hierover.
Ik sta onder controle in het MST vanwege borstkanker in het verleden of een verhoogd risico hierop. Speelt dit ook bij mij?
Het is belangrijk om te weten dat het nieuws gaat over het bevolkingsonderzoek bij vrouwen van 50 tot 75 jaar met zeer dicht borstweefsel (weefseltype D). Dit zijn vrouwen zonder vermoeden van borstkanker, die daarom niet in het ziekenhuis worden onderzocht. Slechts 8 van de 100 vrouwen die meedoen aan dit onderzoek hebben dit type borstweefsel.
Wordt de dichtheid van mijn borstklierweefsel in het MST onderzocht en wat wordt er gedaan bij dicht borstklierweefsel?
De dichtheid van uw borstweefsel staat in het onderzoeksverslag. Als u een mammografie in het MST heeft laten maken, kunt u dit verslag inzien via www.mijnmst.nl. Afhankelijk van de klacht maken we soms ook een echo van de borst(en) om extra te controleren. De meeste tumoren worden gevonden, zelfs bij zeer dicht borstweefsel.
Als u eerder dicht borstweefsel had, betekent dit niet dat het nu nog steeds zo is. Bij de meeste mensen neemt de dichtheid van het borstweefsel af met de leeftijd, maar dit geldt niet voor iedereen. Uw lichaamsbouw of gewicht zegt niets over de dichtheid, en u kunt de dichtheid zelf niet voelen.
- Weefseltype A; 0-25% borstklierweefsel: de borst bestaat bijna volledig uit vet.
- Weefseltype B; 25-50% borstklierweefsel: matig dicht borstklierweefsel.
- Weefseltype C; 50-75% borstklierweefsel: dicht borstklierweefsel.
- Weefseltype D; meer dan 75% borstklierweefsel: zeer dicht borstklierweefsel
Voor ‘weefseltype’ wordt ook wel ‘mammadensiteit ‘ of ‘compositiebeeld’ gebruikt in het verslag.
Voor vrouwen die in het MST worden behandeld of gecontroleerd, kan soms een extra MRI worden aangeraden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de mammografie en echo niet duidelijk genoeg zijn, of als u zeer dicht borstweefsel heeft en een hoog risico door borstkanker in de familie. Dit advies bespreken we altijd met u.
Zeer dicht borstklierweefsel en het bevolkingsonderzoek
In Nederland wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar screening bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel (weefseltype D) die meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Uit een eerdere studie, de DENSE studie bleek dat met aanvullende MRI, borstkanker minder vaak werd gemist. De commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad zag naar aanleiding hiervan de noodzaak om iets te doen voor vrouwen bij wie het huidige bevolkingsonderzoek niet werkt, maar zag de MRI niet als oplossing voor de toekomst.
Met de DENSE-2 studie, die eind 2024 start, wordt de waarde van twee nieuwe technieken onderzocht: een contrast-mammogram en een verkort MRI-onderzoek.
Deelname aan deze studie is alleen mogelijk als u hiervoor een uitnodiging ontvangt van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Meer informatie over de DENSE-2 studie is te vinden op https://www.dense-2.nl/.
De meeste tumoren worden gevonden
Het is goed om te weten dat de meeste tumoren in het bevolkingsonderzoek wél worden gevonden, zelfs als u dicht borstweefsel heeft.
Heeft u klachten aan uw borsten? Ga dan naar uw huisarts, ook als u net het bevolkingsonderzoek heeft gehad of binnenkort een oproep verwacht. De huisarts kan u, als dat nodig is, doorverwijzen voor extra onderzoek.