11-03-2019

In MST hangt binnenkort in vrijwel elke patiëntenkamer een poster waarop duidelijk te zien is hoe zelfstandig een patiënt is in het bewegend functioneren. Door de ‘beweegkaart’ is het voor de patiënt en bezoekers direct duidelijk waar en eventueel met welke hulp hij of zij kan bewegen.

Beweegkaart ontwikkeld door fysiotherapeuten MST
Alien en Saskia met de beweegkaart

De voordelen van bewegen

Alien Pulles en Saskia Fokkens, fysiotherapeuten in MST, hebben het initiatief genomen om de beweegkaart te maken. Ze vertellen dat het idee hiervoor is ontstaan omdat het mobilisatieniveau van een patiënt niet altijd snel inzichtelijk was. Tevens wordt er binnen Santeon, waar MST deel van uitmaakt, steeds meer aandacht besteed aan bewegen door patiënten. “En dat is heel belangrijk, want gemiddeld ligt een patiënt 75% van de tijd in het ziekenhuis in bed”, vertellen Alien en Saskia. “Terwijl bewegen veel voordelen heeft, zoals een kleinere kans op complicaties, fitter zijn bij ontslag en vaak ook sneller weer naar huis mogen.”

In één oogopslag het beweegniveau van de patiënt zien

Alien en Saskia zijn aan de slag gegaan om een poster te ontwikkelen en hebben hiervoor feedback van veel collega’s gevraagd, waaronder verpleegkundigen en teamhoofden. Daar is uiteindelijk deze beweegkaart uitgekomen. “Het is dus echt een product van ons samen”, aldus Alien en Saskia. “De beweegkaart hangen we straks op het whiteboard achter het bed van de patiënt. Zo kunnen bijvoorbeeld verpleegkundigen en roomservicemedewerkers snel zien hoe ver de patiënt is in zijn beweegproces. Op de beweegkaart kunnen zij hulpmiddelen aanvinken en met gekleurde magneten aangeven of de patiënt veilig zelfstandig kan bewegen en of dit ook buiten de kamer mag.”

Zelf bijdragen aan herstel

Natuurlijk heeft de beweegkaart vooral veel voordelen voor de patiënt zelf. “De patiënt weet direct wat zijn of haar mogelijkheden zijn en kan dit ook gemakkelijk laten zien aan bezoek dat langs komt. Ook hopen we dat het de patiënt aanzet om meer te gaan bewegen, want vaak kan iemand zelf veel doen aan het eigen herstel. Daarom hebben we de magneten ook de kleuren van een stoplicht – rood, geel en groen – gegeven, dat is voor iedereen herkenbaar”, vertellen Alien en Saskia. “We hopen dat deze beweegkaart ervoor zorgt dat patiënten meer gaat bewegen, waardoor ze sneller hun zelfstandigheid terug krijgen.”

Waar bent u naar op zoek?