Bevorderen patiëntregie en gezamenlijke besluitvorming

Wanneer een patiënt een behandeling of onderzoek nodig heeft, is het steeds gebruikelijker om samen met de arts te bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat voor de patiënt belangrijk is. Dit noemen we ‘samen beslissen’. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of de hulpmiddelen die we inzetten om beter samen te beslissen de patiënt en arts helpen.

Onderzoeksopzet

Dit onderzoeken we door het gesprek tussen de patiënt en arts te observeren. Ook vragen we patiënten en artsen om een vragenlijst in te vullen en/of deel te nemen aan een interview. Dit doen we voordat we een hulpmiddel inzetten en nadat we een hulpmiddel inzetten. Op deze manier kunnen we onderzoeken of het hulpmiddel een verbetering heeft gegeven voor de patiënt en arts.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Voor het uitvoeren van dit onderzoek is een afdeling geselecteerd waar veel samen beslis consulten plaatsvinden. Daarnaast zijn er de volgende inclusiecriteria voor patiënten en zorgverleners opgesteld: de patiënten moeten minimaal 18 jaar zijn; Er moet een samen-beslis moment aanwezig zijn tijdens het consult; De patiënt of verzorger is wilsbekwaam en in staat om samen te beslissen; De patiënt heeft voldoende kennis van de Nederlandse taal. De zorgverlener moet werkzaam zijn bij het Wond Expertise Centrum; De zorgverlener en patiënt nemen vrijwillig deel aan het onderzoek

Dit onderzoek vindt plaats bij het Wond Expertise Centrum van het MST, aangezien dit een afdeling is waar veel ‘samen beslis gesprekken’ plaatsvinden. Om te kunnen deelnemen aan het onderzoek moeten patiënten minimaal 18 jaar zijn, moet er een samen beslis moment plaatsvinden, moet de patiënt of verzorger in staat zijn om samen te beslissen (wilsbekwaam) en moet de patiënt of verzorger voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal. Zowel de arts als patiënt nemen vrijwillig deel aan het onderzoek.

Interventie(s)

Soms kan het zijn dat de resultaten van het onderzoek worden beïnvloedt omdat men weet dat er een hulpmiddel wordt ingezet. Daarom wordt in dit onderzoek van te voren niet bekend gemaakt welke hulpmiddelen worden ingezet om het samen beslis moment te verbeteren.

Verwachte aantal deelnemers

Er zullen 30 consulten zonder en 30 consulten met hulpmiddel worden onderzocht

Looptijd studie

September 2023 tot Februari 2024

Deelnemende centra

Wond Expertise Centrum

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Mariska Bos-Burgmeijer (Kwaliteit & Veiligheid), grip 7424, m.burgmeijer@mst.nl

Sanne Bentum (Kwaliteit & Veiligheid), grip 6694, s.bentum@mst.nl

Waar bent u naar op zoek?