Eten en drinken
Onze algemene regel is: zo normaal mogelijk alles eten en drinken. Mocht u last krijgen van uw mond, keel of slokdarm dan kunt u zich aan de volgende regels houden.
Adviezen bij een pijnlijke mond of keel:
- Vermijd scherpe kruiden en specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook. Groene kruiden (dille, peterselie, kervel, tijm en waterkers) zijn meestal niet hinderlijk.
- Bij een pijnlijke mond kan het prettig zijn om met een dik, kortgeknipt rietje te drinken en met een kleine lepel te eten
- Laat warme drank en de warme maaltijd afkoelen tot kamertemperatuur.
- Soms zijn ijs en koude drank verkoelend.
- Vermijd koolzuurhoudende- en (sterk) alcoholische drank.
- Vermijd erg harde, zure en/of zoute producten.
Adviezen bij slik- en kauwproblemen:
- Snijd voedsel heel fijn.
- Gebruik brood zonder korst met smeerbaar beleg of kies voor zachtere broodsoorten of voor croissants, cake, kleuterbiscuits of donuts.
- Kies voor pastagerechten (macaroni/spaghetti) met een saus.
- Kies voor zacht vlees of zachte vis. Denk ook eens aan ragout, een gerecht van eieren of een kroket.
- Zie verder ook de tips bij een droge mond.