Waar moet u op letten na de ingreep?
Na de ingreep kan wond– en rugpijn onaangenaam zijn, maar gewoonlijk is dit goed met pijnstillers te bestrijden. Indien de pijn langer blijft aanhouden, kan dit erop wijzen dat de wervelkolom te beweeglijk is geworden. Dit geldt ook voor pijnklachten die pas weken na de ingreep optreden.
In de eerste 24 uur na operatie kan het plassen moeizaam gaan. In dat geval kan het nodig zijn de blaas te legen met behulp van een eenmalige katheter. Ook kan er sprake zijn van onaangename winderigheid, wat een reden kan vormen om de darm te ontlasten met behulp van een (darm)canule. Bij het opstaan kunnen problemen met de bloedsomloop voorkomen (zoals zwart worden voor de ogen). Het is belangrijk dat u dan onmiddellijk contact opneemt met uw behandelende arts, die u medicijnen om de bloedsomloop te stabiliseren, kan voorschrijven. Bij verlammingsverschijnselen of gevoelsstoornissen in het zitvlak en/of gebied van de anus, die zich voordoen of opeens verergeren, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw behandelende arts.
Als de wond na ontslag in eens rood, gezwollen pijnlijk en duidelijk warmer dan de omgeving wordt moet u contact met ons opnemen.
Wat is de kans op het welslagen van de operatie?
De meeste patiënten zijn tevreden over het resultaat van de operatie. Dat betekend niet dat ze helemaal pijnvrij of vrij van andere klachten zijn maar dat de kwaliteit van leven weer acceptabel is.
Het eindresultaat is soms pas na een half jaar te beoordelen. De loopafstand bv zou direct na de operatie niet langer worden omdat in de lange fase met klachten de conditie verloren ging. Het is van groot belang dat uw verwachting aan de operatie realistisch is.
Omdat een spinale stenose meestal een probleem van slijtage en dus toenemende leeftijd is kunnen ook na de operatie opnieuw soortgelijke stoornissen (bijvoorbeeld pijn, een gevoelloos been) of een verslechtering optreden. Oorzaken hiervoor kunnen in dat geval zijn: een nieuwe vernauwing, littekenweefsel, het los gaan zitten van de wervels ten opzichte van elkaar in hetzelfde of een ander gebied, aandoeningen van het heiligbeen of het heupgewricht, etc.