Voorste kruisbandreconstructie
Uw voorste kruisband wordt vervangen. Wat betekent dit voor u?
De voorbereiding op de operatie
De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. Bij opname bespreekt u de mogelijkheden en uw keuze met de anesthesist.
De operatie
Jaarlijks scheuren vele mensen hun kruisband. Dit gebeurt meestal tijdens het sporten. Patiënten verdraaien de knie, voelen hierbij vaak een knap waarna de knie dik wordt.
Niet iedereen met een voorste kruisband scheur behoeft een chirurgische behandeling maar bij aanhoudende instabiliteit en bij jonge sporters is het van belang de voorste kruisband te reconstrueren om instabiliteit en schade in de toekomst te voorkomen.
Voorheen werden hiervoor twee hamstring pezen van het been gebruikt welke verkregen werden door een 5 cm lange incisie aan de voorzijde van de knie. Deze werd dubbelgeslagen en door een geboorde tunnel in boven-en onderbeen geplaatst en vastgezet met een schroef. Deze tunnel ging door het gehele bot heen en bepaalde de positie van de nieuwe kruisband. Hierdoor was het niet mogelijk om deze op de oude aanhechting terug te plaatsen.
Sinds ongeveer twee jaar wordt er binnen de vakgroep orthopedie gewerkt met een nieuwe operatie techniek, de zogenaamde “all inside” techniek. Alle patiënten met een voorste kruisband scheur worden volgens deze nieuwe methode geopereerd. Hier hebben de orthopedisch chirurgen inmiddels veel ervaring mee.
Dankzij deze, in Frankrijk ontwikkelde techniek kan de operatie nu beter, preciezer en sneller worden uitgevoerd. Bovendien is er nog maar 1 hamstring pees nodig. Deze hamstring pees wordt via een kleine incisie in de knieholte verkregen. Vervolgens wordt de knie middels een kijkoperatie geïnspecteerd en worden de oude kruisband resten verwijderd. Hierna kan met behulp van een speciale boor van binnenuit een korte tunnel in het scheenbeen en in het bovenbeen worden geboord. Deze tunnel kan exact op de oude aanhechtingsplaats van de eigen kruisband worden geplaatst waardoor een zogenaamde “anatomische” reconstructie wordt verkregen.
De vierdubbele hamstring pees wordt aan de binnen zijde van de knie in de geboorde tunnels getrokken en de uiteinden worden met kleine “buttons” van 1 cm op de buitenzijde van het onderbeen en bovenbeen gefixeerd.
Doordat de hamstring pees via een klein sneetje in de knieholte wordt verkregen zie je aan de voorzijde van de knie alleen 4 steekgaatjes. Het herstel na de operatie verloopt onder meer door het ontbreken van de grote incisie aan de voorzijde ook sneller. De opnameduur is 2 dagen. Direct na de operatie mogen patiënten het geopereerde been 50% belasten met krukken gedurende 2 weken. Na 4-6 weken kan men alweer fietsen en/of autorijden. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt een intensief revalidatie programma gevolgd en na 6-9 maanden kunnen de oude sport activiteiten weer hervat worden.
Deze operatie wordt in het Medisch Spectrum Twente uitgevoerd door orthopedisch chirurg dr. Govaert en dr. Veen. Er zijn speciale sportspreekuren samen met een fysiotherapeut:
Dr. Govaert: dinsdagmiddag Universiteit Twente bij Topvorm Twente.
Dr. Veen: maandag ochtend MSC Zorg.
Daarnaast is het mogelijk dat de huisarts een specifieke spoed verwijzing ‘acute knie’ aanmaakt in Zorgdomein. Er worden plekken gereserveerd in de spreekuren, zodat de patiënt binnen een week gezien wordt en met voorrang een MRI zal krijgen. De voorwaarden voor het insturen zijn conform de huisarts-standaard en worden vermeldt bij de criteria.
Animatiefilm VKB All Inside:
https://www.arthrex.com/resources/patient-education-animation/dqbHbEGgzUCDTgE7Zp_X0w/all-inside-reconstructie-van-de-voorste-kruisband
Welke complicaties kunnen optreden?
Ondanks alle zorg rondom de ingreep en de nabehandeling, kunnen soms complicaties optreden.
- U kunt last krijgen van een doof gevoel naast het litteken. Dit kan langere tijd blijven opspelen of blijvend zijn.
- Het litteken kan bij knielen gevoelig zijn, met name als de knieschijfpees is gebruikt.
- Tijdens de revalidatiefase kan door (relatieve) overbelasting pijn ontstaan in de knieschijfpees. Met fysiotherapie en belastingvermindering kan dit over het algemeen goed worden verholpen.
- Uw knie kan af en toe stijf worden: u kunt hem niet goed buigen of strekken.
- In sommige gevallen moet met een kijkoperatie littekenweefsel worden verwijderd.
- De kans op algemene complicaties zoals wondinfectie en trombose is klein.
Wanneer contact opnemen met de behandelend arts?
Neem contact op met de behandelend arts als:
- de wond gaat lekken;
- de hele knie dik of rood wordt en/of meer pijn gaat doen;
- u koorts heeft;
- uw kuit dik, warm, rood en/of pijnlijk wordt (tekenen trombosebeen).
Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts.