Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg begint op het moment dat de ziekte niet meer kan genezen. De ziekte kan nog een lange of korte periode aanwezig zijn voordat de patiënt zal overlijden. Onder palliatieve terminale zorg verstaan we de zorg rondom het levenseinde. Deze zorg kan enkele dagen tot enkele weken duren.
Palliatieve zorg is zorg die gericht is op palliatie, dat wil zeggen verzachting of verlichting van klachten. Hierbij gaat het om zorg en behandeling voor de gehele mens, zowel lichamelijk, psychosociaal als geestelijk. Zoals bij alle zorg het geval is, is het ook in de palliatieve fase belangrijk dat u zo lang u dit wenst of kan de regie in eigen hand houdt. Dat betekent dat wij u informeren over uw situatie, zodat u kunt meedenken en meebeslissen over de zorg.
Palliatieve zorg is bedoeld om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te laten zijn. Wij proberen uw klachten te voorkomen of ze al vroeg te herkennen en te behandelen. Dit wordt ook wel symptoombestrijding genoemd. U kunt hierbij denken aan lichamelijke klachten, maar ook aan ondersteuning bij angst of het omgaan met verdriet en zingeving, zoals: “wat vind ik nog belangrijk in deze fase en wat wil ik niet meer?”. Bij onze zorg staan de wensen van u en uw naasten centraal.
Wat doet het palliatief adviesteam?
Het palliatief team (PAT) van MST is er voor u en uw naasten. We proberen klachten te voorkomen of ze zo goed en vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, maar we ondersteunen ook bij angst of het omgaan met verdriet en zingeving, zoals: “wat vind ik nog belangrijk in deze fase en wat wil ik niet meer?”.
Het team is een groep zorgverleners die gespecialiseerd is in palliatieve zorg: twee internist-oncologen, longarts, neuroloog, anesthesioloog, radiotherapeut, chirurg, geestelijk verzorger, huisarts/kaderarts palliatieve zorg, MDL-arts, cardioloog, verpleegkundig consulenten en een verpleegkundig specialist palliatieve zorg. Soms worden ook andere deskundigen gevraagd om deel te nemen aan het PAT, om zorg op maat te geven. Het team geeft behandeladviezen aan de hoofdbehandelaar en houdt contact met huisarts en thuiszorg.
Lees hier het verhaal van Suzanne (38), zij zit in een palliatief zorgtraject.
Om welke zorg en ondersteuning gaat het?
Palliatieve zorg richt zich op zorg en ondersteuning die gericht is op de kwaliteit van leven. Hierbij kan de verpleegkundig consulent palliatieve zorg onder andere de volgende vragen met u en uw naasten bespreken:
- wat zijn de verwachtingen van een behandeling, wat zijn de mogelijke bijwerkingen en hoe kunt u kiezen tussen de verschillende mogelijkheden;
- hoe kunt u omgaan met toenemende klachten, beperkingen en invaliditeit;
- hoe kunnen u en uw omgeving omgaan met het naderende sterven, het loslaten en verlies;
- van welke zorgvoorzieningen willen u en uw naasten gebruik maken;
- lichamelijke klachten zoals pijn, misselijkheid, vermoeidheid, benauwdheid, verstopping, buikvocht, vragen op het gebied van voeding;
- psychosociale zorgen of problemen, zoals angst, somberheid of een moeilijke thuissituatie;
- zingevingsvragen, zoals: wat vind ik nog belangrijk in deze fase en wat wil ik niet meer, hoe geef ik deze periode in mijn leven vorm;
- ondersteuning bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals doorgaan met of afzien van verdere behandelingen;
- ondersteuning bij het afsluiten van het leven en waardig sterven, bij rouw en verdriet (ook na het overlijden);
- begeleiding van partner en / of kinderen.
Soorten consulten
Poliklinisch spreekuur palliatieve zorg
Ook als u niet in MST opgenomen bent, kunt u gebruik maken van de ondersteuning van het palliatief team. Daarvoor kan uw (huis)arts u verwijzen naar het poliklinisch spreekuur palliatieve zorg.
Poliklinisch spreekuur proactieve zorgplanning
Proactieve zorgplanning is het tijdig bespreken van (toekomstige) behandelwensen, behandelbeperkingen en het levenseinde.
Praten over het levenseinde is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk om op tijd met uw naasten en zorgverlener te praten over uw wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Zo kunt u ervoor zorgen dat u in het laatste deel van uw leven de zorg krijgt die bij u past. Als u in deze fase zaken bespreekt en afspraken maakt geeft dat vaak meer rust en vertrouwen en het kan eventuele angst en onzekerheid verminderen.
Palliatieve zorg tijdens de opname
Bent u opgenomen in MST, dan kan uw zaalarts op de verpleegunit of uw poliklinische hoofdbehandelaar ons inschakelen. De verpleegkundig consulent palliatieve zorg bezoekt u dan op de verpleegunit en bespreekt met u uw vragen en klachten. Vervolgens overlegt zij met één van de specialisten uit het team en brengt namens het team een advies uit. Met u worden afspraken gemaakt over het vervolg, de ondersteuning en / of het inschakelen van andere zorgverleners.
Meer informatie voor patiënten
- Lees meer over palliatieve zorg in de folder Palliatieve zorg patiënteninformatie.
- Folder Proactieve zorgplanning MST
- De site Over palliatieve zorg helpt je, met informatie, ervaringen van anderen en links naar organisaties die kunnen helpen.
- Op de website van de Netwerken Palliatieve Zorg Twente is regionale informatie te vinden. Hier zijn ook het Wensenboekje te vinden evenals het Levenspad palliatieve zorg. Beiden kunnen heel helpend zijn om de laatste levensfase zo goed mogelijk vorm te geven.
Contact
Mail: palliatiefadviesteam@mst.nl
Telefoon: 053 – 487 24 40 (op weekdagen van 08.30-17.00 uur telefonisch bereikbaar)