De behandelstappen
Immunotherapie
Na de behandeling
Bij een goed resultaat krijgt u langere tijd immunotherapie. Momenteel is de maximale behandelduur twee jaar. In de praktijk wordt de behandeling korter gegeven vanwege bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen nog even aanhouden, met name vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook kunnen er nieuwe bijwerkingen ontstaan.
Na het stoppen van de behandeling met immunotherapie blijft u nog een tijd onder controle. Ook worden er scans gemaakt. Deze controles zijn erop gericht:
- uw herstel te bevorderen;
- eventuele neveneffecten, ook op langere termijn, te signaleren en zo nodig te behandelen;
- een mogelijke terugkeer van de ziekte op tijd op te sporen;
- de resultaten van de behandeling met u te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.
Tijdens de controles wordt lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek uitgevoerd. Uw arts bespreekt met u het controleschema dat voor u van toepassing is.
In de periode na de behandeling is er vaak behoefte aan informatie over de manier van omgaan met de gevolgen van de behandeling en terugkeer naar het normale leven. Dit wordt ook tijdens de controle-afspraken besproken.
Als genezing niet mogelijk is, bespreekt de internist of longarts met u en uw familie / naasten het verdere behandelplan. Dit is dan gericht op behandeling van problemen die zich verder voordoen, zoals pijnklachten, vermoeidheid, conditieverlies of problemen met voeding.
Resultaten van immunotherapie
De ziekenhuizen die immunotherapie mogen geven, hebben de verplichting om de karakteristieken, behandelingen en bijwerkingen van alle patiënten te registreren. Dit gebeurt in een landelijke database, die ons inzicht verschaft in hoe alle patiënten, ziekenhuizen en geneesmiddelen het doen in Nederland.
De oncologieverpleegkundige of casemanager geeft uitleg over de registratie en zal aan patiënten vragen om een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is van belang om te weten hoe het met u gaat tussen de ziekenhuisbezoeken door. Niet alleen het medische herstel, maar ook naar allerlei andere aspecten wordt gevraagd. Landelijke worden de uitkomsten van die vragenlijsten gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Binnen de behandeling van de patiënt in MST geeft het informatie voor het behandelteam om met de patiënt te praten over hoe het gaat.
Statistieken met resultaten van immunotherapie bij melanoom
Deze grafiek laat de resultaten van de immuuntherapie zien ten opzichte van de chemotherapie en doelgerichte therapie.
Chemotherapie betreft de behandeling met (een combinatie van) medicamenten die snel vermenigvuldigende kankercellen vernietigen. Deze medicamenten raken echter ook de gezonde cellen dus werken op het gehele lichaam.
Doelgerichte therapie (ook wel ‘Targeted therapy’) is een behandeling zich richt op beperking van de groei van de tumor. Deze behandeling richt zich vooral op de kankercellen zelf.
In de linker verticale as staat het percentage overleving van 0 – 100%. In de onderste horizontale as staat de tijdstuur uiteengezet tot aan 30 maanden.
Uitleg over welke specifieke behandelingen voor een patiënt het beste is en om welke reden, zal door de medisch specialist in de spreekkamer aan de patiënt worden gegeven. Op basis van deze uitleg en mogelijkheden wordt altijd gestreefd naar gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de medisch specialist.