Eten en drinken

Onze algemene regel is: zo normaal mogelijk alles eten en drinken. Mocht u last krijgen van uw mond, keel of slokdarm dan kunt u zich aan de volgende regels houden.

Adviezen bij een droge ofpijnlijke mond en/of slikproblemen

Adviezen bij een droge mond:

  • Neem bij de warme maaltijd veel jus, saus of bouillon. Probeer pasta met saus, ragout of een maaltijdsoep.
  • Neem bij het eten voortdurend kleine slokjes water of een andere drank, zodat vast voedsel bij het kauwen vochtig wordt en u het eten makkelijker kunt wegkrijgen.
  • Besmeer brood met een smeuïg beleg, zoals smeerkaas, roerei, paté, leverpastei, vlees- of vissalade, fijngemaakt fruit, jam of honing. Gebruik veel boter/margarine.
  • Vervang brood door pap, vla, yoghurt of drinkontbijt.
  • ​Zuig op ijsblokjes, waterijs, pepermunt of kauwgum. Of kauw op friszure producten zoals komkommer, appel, tomaat, augurk of uitjes in het zuur zodat de speekselklieren gestimuleerd worden. Neem wel het liefst suikervrij en zuurvrij snoepgoed.

Adviezen bij een pijnlijke mond of keel:

  • Vermijd scherpe kruiden en specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook. Groene kruiden (dille, peterselie, kervel, tijm en waterkers) zijn meestal niet hinderlijk.
  • Bij een pijnlijke mond kan het prettig zijn om met een dik, kortgeknipt rietje te drinken en met een kleine lepel te eten
  • Laat warme drank en de warme maaltijd afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Soms zijn ijs en koude drank verkoelend.
  • Vermijd koolzuurhoudende- en (sterk) alcoholische drank.
  • Vermijd erg harde, zure en/of zoute producten.

Adviezen bij slik- en kauwproblemen:

  • Snijd voedsel heel fijn.
  • Gebruik brood zonder korst met smeerbaar beleg of kies voor zachtere broodsoorten of voor croissants, cake, kleuterbiscuits of donuts.
  • Kies voor pastagerechten (macaroni/spaghetti) met een saus.
  • Kies voor zacht vlees of zachte vis. Denk ook eens aan ragout, een gerecht van eieren of een kroket.
  • Zie verder ook de tips bij een droge mond.
Waar bent u naar op zoek?