Groepstherapie slaapstoornissen

De meeste mensen genieten ’s nachts van hun welverdiende rust. Iedereen kent het echter wel om een nacht slecht te slapen. U ligt uren te piekeren en te draaien en kunt maar niet in slaap komen. Of u slaapt slecht omdat u de dag erna een spannende of drukke dag heeft. Voor één of twee nachten is dat niet zo erg. Maar het wordt anders als u elke nacht de klok 03.00 uur hoort slaan en ’s ochtends doodmoe uit bed stapt. Dan kunt u een slaapstoornis hebben.
Algemeen wordt aangenomen dat slaap vooral een herstellende functie heeft voor het lichaam, met name voor de hersenen. Slaap is nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld de concentratie acheruit gaat. Gemiddeld slapen we zo’n 7 uur en een kwartier per nacht, alhoewel mensen nogal kunnen verschillen in de hoeveelheden slaap. Waar de een 6 uur slaapt, slaapt de ander 9 tot 10 uur.
Waar ligt nou het verschil tussen slecht slapen en een slaapprobleem?
Medisch gezien spreken we pas van een slaapprobleem als iemand langdurig slecht slaapt en hier overdag hinder van heeft. Iemand voelt zich overdag moe, prikkelbaar of slaperig. Dagelijkse bezigheden lukken dan niet goed meer en concentreren is moeilijk. Slecht slapen kan leiden tot verminderde concentratie en interesse, spanningsklachten of somberheid. Daarnaast speelt de afname van alertheid, concentratie en geheugen door de slaapklachten óók parten op het werk of in het verkeer.
Verschillende slaapstoornissen komen hierbij voor.

Insomnie

Mensen die last hebben van insomnie slapen slecht. De voornaamste klachten zijn: moeite hebben met inslapen, niet doorslapen of niet uitgerust zijn na de slaap. Mensen die last hebben van insomnie liggen doorgaans uren wakker, liggen te draaien en te piekeren en wat ze ook doen ze komen slecht in slaap. De volgende dag zijn deze mensen dan ook erg moe, snel prikkelbaar en versuft. Doordat mensen zo moe zijn proberen ze soms overdag bij te slapen wat dan weer slapeloosheid `s nachts als gevolg heeft.

Hypersomnia

Wanneer je overdag erg slaperig bent of `s nachts heel lang slaapt, kun je last hebben van hypersomnia. Deze mensen slapen ten minste een maand regelmatig veel meer dan ze eigenlijk zouden willen/redelijker wijs verwacht zou worden. Door hun vele slaap `s nachts of hun bijslapen overdag komen ze met de rest van hun dag in de problemen. Ze kunnen minder met mensen afspreken of functioneren niet goed op hun werk simpelweg doordat ze te veel moeten slapen.

Slaapapneu

Slaapapneu is het tijdelijk geen adem krijgen tijdens de slaap waardoor je adem stokt. Bij mensen die hier last van hebben stokt de ademhaling meerdere keren per nacht voor enkele tientallen seconden per keer. Doordat de adem stokt schieten ze tientallen keer per nacht naar een lichter slaapstadium waardoor de persoon niet in de diepe slaap komt. Snurken is een symptoom van slaapapneu. Partners die naast deze persoon liggen hebben vaak veel last van dit gesnurk en maken zich vaak grote zorgen doordat ze de ademhaling (of gesnurk) horen stoppen.

Behandeling

Het leren omgaan met een slaapprobleem en zoeken naar alternatieven voor slaapmedicatie is actueel. Medisch Spectrum Twente organiseert cursussen voor mensen met slaapproblemen. In deze training combineren we een tweetal fascinerende benaderingen die afkomstig zijn uit de moderne gedragswetenschappen, te weten een ademhalingstechniek, die werkt volgens de biofeedback methode, waarbij u ontspanning ervaart en cognitieve therapie.

Hieruit is een programma samengesteld, zodat u beter leert om te gaan met uw slaapprobleem.

Tanja Vermeer, 45 jaar, komt bij de huisarts in verband met al langer bestaande slaapproblemen. Sinds een jaar slaapt ze moeilijk in en is ze geregeld wakker ’s nachts. Door het slechte slapen is ze overdag erg moe, sneller geïrriteerd en is haar concentratie verminderd. De huisarts vraagt na welke middelen ze al heeft geprobeerd om het slapen te verbeteren waarop Tanja aangeeft dat ze verschillende homeopatische middelen heeft geprobeerd, echter zonder het gewenste effect. De huisarts besluit om Tanja door te verwijzen naar de groepstherapie slaapstoornissen.

Bij het intakegesprek wordt gevraagd naar het moment waarop de slaapproblemen zijn begonnen. Tanja vertelt dat haar zoon een jaar geleden een ernstig ongeluk heeft gehad. In die periode heeft ze zich erg veel zorgen gemaakt om hem en lag ze vaak urenlang wakker en te malen over de situatie. Na een aantal moeizame maanden gaat het gelukkig nu erg goed met haar zoon, echter het slechte slapen blijft aanhouden.

Na het intakegesprek geeft de verpleegkundige aan dat Tanja in aanmerking komt voor de groepstherapie slaapstoornissen. Tijdens deze cursus leert Tanja verschillende dingen. Zo worden er verschillende ontspanningsoefeningen aangeleerd, krijgt Tanja meer inzicht in haar gedachten rondom de slaap en leert ze manieren aan om het malen over het slechte slapen wat te verminderen. Na afloop van de cursus merkt Tanja dat ze minder geforceerd om gaat met het slechte slapen waardoor ze zich rustiger voelt en overdag beter kan functioneren.

Waar bent u naar op zoek?