Voor de operatie

De behandelstappen

Waarom een bypass?

Wat is een bypass en waarom is het nodig?

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt.

Tijdens de operatie

Zo wordt u geopereerd

Na de operatie

Wakker worden na de operatie en revalideren

Contact en bezoektijden

Vragen? Neem contact op!

De bypass operatie wordt uitgevoerd door mst-thorax-centrum-twente

Welke voorbereiding kunt u treffen?

Als u in aanmerking komt voor een bypass operatie, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Hierdoor kan het even duren voordat u aan de beurt bent. In de tussentijd kunt u enkele voorbereidingen treffen:

  • Vertel uw familie, buren en vrienden dat u binnenkort een bypass operatie krijgt. Vraag ook iemand mee. Dit is prettig voor u, omdat u diverse gesprekken met de cardioloog of chirurg heeft. Degene die meegaat, kan met u meedenken en u hebt iemand om even mee te praten na een gesprek met uw arts.
  • Als u nog rookt, is dit een goed moment om te stoppen. Zo verkleint u namelijk de risico’s na de operatie. Een andere reden om te stoppen is dat het hoesten u pijn zal doen na de operatie.
  • Blijf bewegen en eet gezond en goed. Dit komt het herstel ten goede.
  • Regel zaken op uw werk, want na de operatie heeft u een aantal weken nodig om te revalideren.
  • Bent u alleenstaand, bespreek dan met uw naasten, buren of vrienden bij wie u terecht kunt voor hulp in de eerste weken na de operatie (bijvoorbeeld rijden en zware boodschappen sjouwen).
  • U kunt lid worden van patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen u het beste vertellen wat u te wachten staat. Kijk op www.hartenvaatgroep.nl of bel 088 – 1111 600.

Uw gezondheid

Ongeveer een week voor de operatie wordt bekeken of u fit genoeg bent. Bent u verkouden? Heeft u griep of koorts? Heeft u last van huidinfecties? Is er iemand in uw naaste omgeving met een besmettelijke ziekte? In dit soort gevallen is het beter om de operatie even uit te stellen. Virussen of bacteriën zoals deze brengen namelijk te veel risico met zich mee.

Ook naar uw medicatie wordt gekeken. Gebruikt u medicijnen? Dan hoort u van uw arts welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken in de week voor de operatie.

Poliklinische preoperatieve screening

Enkele weken (2 tot 4) voor de operatie kan het zijn dat u schriftelijk wordt uitgenodigd voor de poliklinische preoperatieve screening (PPOS). Tijdens deze screeningsdag krijgt u voorlichting van diverse hulpverleners over de aanstaande hartoperatie. Het doel van deze screening is om alle medische en verpleegkundige gegevens die nodig zijn voor de operatie te verzamelen én u te informeren.

Meer over de poliklinische preoperatieve screening leest u in de Patiënten Informatie Map.

Uw familie meenemen

Als uw familie gebruik wil maken van een overnachtingsmogelijkheid terwijl u in het ziekenhuis ligt, vraag dan de verpleegkundige met aandachtsgebied patiëntenvoorlichting naar meer informatie. Uw familie kan, indien beschikbaar, overnachten in het appartement dat de cardiothoracaal chirurgen ter beschikking hebben gesteld.

Meer over verblijven in één van de appartementen

mst-thorax

Waar bent u naar op zoek?