De behandelstappen
Voor een bypass op het hart worden vaak een slagader uit de borstkas en een ader uit het been gebruikt. Een combinatie van 2 slagaders geeft echter meestal betere langetermijnresultaten.
De voordelen van toepassing van slagaders
- Slagaders zijn erop gebouwd om de hoge druk te weerstaan. En ze blijven in het algemeen langer functioneren als bypass.
- Slagaders kunnen zich aanpassen aan de vraag (naar bloed) en kunnen hierdoor in diameter variëren, in tegenstelling tot aders die dit niet kunnen.
- Constante kwaliteit. Slagaders uit de arm hebben in het algemeen over de hele lengte ongeveer dezelfde diameter en kwaliteit wat een positief effect heeft op een goede doorstroming.
- In het algemeen een kleinere kans op het opnieuw optreden van klachten, minder kans op hartinfarcten en er zijn minder heropnames waarbij patiënten bijvoorbeeld gedotterd moeten worden.
Opereren met behulp van slagaders
Een bypass operatie met de slagader vraagt om expertise van degene die de slagader uitneemt. In MST doen speciaal opgeleide operatieassistenten dit door middel van een kijkoperatie (Vasoview). Er is dan maar een klein sneetje nodig bij de pols. De hele slagader wordt met behulp van een camera en speciale instrumenten uit de arm gehaald. Vervolgens wordt de slagader bewerkt om deze zo optimaal mogelijk te prepareren. De chirurgen gebruiken altijd een slagader uit de niet-dominante arm. Patiënten ondervinden hier weinig hinder van.
Drs. A. Hensens, cardiothoracaal chirurg
Opereren via de borstkas
De chirurg opent het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. Op deze manier zijn de kransslagaders goed bereikbaar. Nadat de omleidingen aangelegd zijn, worden de 2 helften van het borstbeen gesloten met staaldraden.
Opereren via de ribben
De chirurg kan ook voor een minder ingrijpende manier van opereren kiezen, namelijk voor een sleutelgatoperatie. Dit is een ingreep via een kleine opening tussen de ribben. Bij deze methode, MIDCAB genoemd, wordt een bypass aan de voorkant van het hart aangelegd. Aan de linkerkant van de borstkas, tussen de ribben, worden kleine openingen gemaakt. Het hart blijft hierbij kloppen. Deze techniek is mogelijk wanneer er weinig omleidingen zijn, op een gemakkelijk te bereiken plaats.
Operatie op een kloppend hart
Bij een operatie op een kloppend hart blijven uw hart en uw longen gewoon hun werk doen. Alleen de plaats waar de chirurg de bypass aanlegt, wordt stilgelegd. De rest van het hart klopt door. De chirurg plaatst een speciaal apparaat met zuignapjes rond de plek waar de omleidingen komen. Het voordeel van deze methode is dat er een hart-longmachine niet nodig is. Wel kan het in het algemeen alleen gebruikt worden wanneer er weinig omleidingen zijn, op een gemakkelijk te bereiken plaats.
Operatie op een stilgelegd hart
Bij een operatie op een stilgelegd hart neemt een hart-longmachine tijdelijk het werk van uw hart en longen over. De grote bloedvaten worden aangesloten op de machine, waardoor de bloedcirculatie tijdens de operatie via de hart-longmachine loopt. Het hart wordt stilgelegd met een speciale vloeistof. Nadat de chirurg de omleiding(en) succesvol heeft geplaatst, laat hij of zij weer bloed door uw kransslagader stromen en gaat uw hart weer kloppen. Dit gaat meestal vanzelf.