Dystonie

Dystonie is de medische term voor een gestoorde spierspanning. De spierspanning is vaak te hoog en op andere momenten normaal. Vaak is er een verstoring van de samenwerking tussen spieren en spiergroepen. Het gevolg is dat de spieren ongewild samentrekken, waardoor delen van het lichaam in een verkrampte, abnormale stand komen te staan. Bij een deel van de patiënten leidt dystonie ook tot tremor.
Vaak beperkt de dystonie zich tot één gebied van het lichaam. Soms zijn grotere delen van het lichaam tegelijk aangedaan. De meest voorkomende vormen van dystonie zijn blefarospasme (=ongewild dichtknijpen van de ogen), torticollis spasmodica (=ongewild scheef draaien/trekken van de nek) en schrijverskramp (=ongewild verkrampen van spieren in de arm tijdens schrijven).
Dystonie wordt soms laat herkend door artsen, en wordt dan bijvoorbeeld eerst verward met andere aandoeningen zoals een stijve nek, droge ogen, tenniselleboog, of een zenuwtrek. Vroeger werd wel gedacht dat dystonie veroorzaakt werd door psychische spanningen. Alhoewel we inmiddels weten dat spanningen niet de oorzaak zijn van dystonie, is het wel zo dat de verschijnselen van dystonie verergerd kunnen worden door spanningen of vermoeidheid.
Zie voor meer informatie: http://www.dystonievereniging.nl/
Waar bent u naar op zoek?