Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zijn een groep van spieren die onder in ons bekken liggen. Voor het gemak praten we meestal over de bekkenbodem. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de organen in de buik (blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darm) en kunnen onze blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn urine en ontlasting op te houden. Ook is de bekkenbodem erg belangrijk bij seksualiteit. Ook het ontspannen van de bekkenbodem is belangrijk; het is een voorwaarde om te kunnen plassen, ontlasten en om seks te hebben.

Wanneer de bekkenbodemspieren minder goed werken, kunnen er verzakkingen ontstaan van alle organen die we net genoemd hebben en kan het moeilijk worden urine en / of ontlasting op te houden. Ook kunnen er seksuele problemen of pijn ontstaan.

Beschadigde of verzwakte spieren

De bekkenbodemspieren kunnen minder goed gaan werken wanneer deze spieren beschadigd of verzwakt of te gespannen zijn. Deze spieren kunnen bijvoorbeeld beschadigd, verzwakt of te gespannen raken door:

  • Zwangerschap en bevallingen
  • De overgang (te kort aan vrouwelijke hormonen)
  • Overgewicht
  • Veel hoesten bijvoorbeeld bij mensen met COPD
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Aandoeningen van of operaties aan de prostaat
  • Grote buikoperaties
  • Ouderdom
  • Door deze spieren langdurig op de verkeerde manier te gebruiken

De spieren van de bekkenbodem kunnen dus behalve beschadigd of verzwakt ook te gespannen zijn. Dit betekent niet dat ze (te) sterk zijn. Door de hoge spanning raken de spieren uitgeput en kunnen niet goed meer functioneren; ze verliezen bij wijze van spreken hun alertheid en reageren niet meer adequaat.

Ook al werkt de bekkenbodem nu niet op de juiste manier, door de spieren op de juiste manier te trainen en op de juiste manier te gebruiken, kunnen ze weer beter gaan werken. Hierdoor zullen ook de klachten die veroorzaakt werden door de bekkenbodem minder worden.

Onderzoek

De bekkenfysiotherapeut zal eerst een onderzoek doen om te kijken hoe of uw bekkenbodemspieren werken. Dit zal zij doen door een anamnese (gesprek) en een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek. Om uw klachten goed in beeld te kunnen krijgen, wordt u ook gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen bijvoorbeeld een mictiedagboek (plasdagboek). Over het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek zullen we u later meer vertellen.

Als de bekkenfysiotherapeut uw klachten en het werken van uw bekkenbodemspieren goed in kaart gebracht heeft, zal zij een speciaal op uw klachten gericht trainingsschema of behandelschema opstellen. Zo wordt duidelijk wat u van de bekkenfysiotherapeut kunt verwachten maar ook wat zij van u verwacht. Samen kunt u dan werken aan het herstel van uw bekkenbodem en het verminderen van uw klachten.

Waar bent u naar op zoek?