“Als ik op deze manier iets kan bijdragen in de pandemie, ben ik daar dankbaar voor”
Interview met kweekpolimedewerkster Teddy | De indirecte impact van corona
Testen, testen en nog eens testen: zowel patiënten als medewerkers ontkomen er niet aan. Wist je dat er omwille van de hoeveelheid testen een speciale kweekpoli opgezet is? Kweekpoli medewerker Teddy neemt bijna non-stop testen af: “Op een dag doe ik zo vaak het beschermende pak aan en weer uit dat ik de tel kwijtraak.”
Verschillende varianten testenTeddy, “het verschilt per situatie hoe we iemand moeten testen.” Een medewerker die ’s ochtends een loopneus of andere corona gerelateerde klachten heeft en ’s middags in het ziekenhuis moet werken, heeft bijvoorbeeld baat bij een sneltest. We hebben twee sneltestvarianten: de Vivalytic en de LIAT test. Voor de medewerker die ’s middags moet worden, gebruiken we de Vivalytic variant: binnen een uur is de uitslag bekend. Als er een patiënt binnenkomt op de spoedeisende hulp, is het zaak zo snel mogelijk te weten of diegene het corona-virus met zich meedraagt: dan gebruiken we de LIAT test. Binnen 20 minuten is de uitslag er. Natuurlijk nemen we ook de reguliere PCR-test af bij patiënten en medewerkers. Hiervan sturen we het materiaal op naar LabMicTA in Hengelo die de testen voor ons uitvoert. Deze biedt binnen 5-6 uur na aankomst in Hengelo uitsluitsel.
“We nemen drie verschillende coronatesten af,” vertelt“Wij hebben geen invloed op wanneer welke test wordt uitgevoerd,” voegt Teddy hieraan toe, “wij krijgen opdracht en voeren de testen uit.”
Taken op de kweekpoli
Er werken zo’n 25 medewerkers op de kweekpoli. “Wij nemen in de ochtend, middag en avond testen af. Inmiddels testen medewerkers van Medlon, het laboratorium, zelfs ‘s nachts,” aldus de kweekpoli medewerkster. Tijdens de diensten, is er altijd minimaal één medewerker in de ‘omloop’. Die loopt door het ziekenhuis en neemt ter plaatse testen af. Daarnaast kunnen collega’s zich testen bij de kweekpoli zelf.“We nemen alleen de testen af, we geven geen uitslagen,” vult Teddy aan. De uitslagen worden door LabMicTA afgelezen en digitaal verzonden naar MST. Als een collega positief is, wordt dit doorgegeven aan bureau ARBO. Vanuit daar wordt ook direct een bron- en contactonderzoek opgezet om te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. De enige uitzondering hierop zijn de sneltesten. Omdat die uitslagen er binnen een uur zijn, kunnen kweekpoli-medewerkers deze uitslagen doorgeven aan de ARBO. Zij geven de uitslagen op hun beurt weer door aan de collega in kwestie.
Bijzondere situatiesTeddy het ooit spannend heeft gevonden om te werken, is ze heel resoluut: “Nee. Als ik op deze manier iets kan bijdragen in de pandemie, ben ik daar dankbaar voor. Het voelt goed iets te kunnen doen.” Na een korte stilte voegt ze daaraan toe: “Ik ben trots dat ik MST’er ben.” Daarop kunnen wij niet anders antwoorden dan: Teddy, wij zijn ook heel blij met jou als collega!
Als testmedewerker kom je op plaatsen terecht waar je misschien niet zo snel aan denkt. Testen moet bijna altijd. “Als na het ontslag in MST de patiënt nog ergens anders heen gaat, moeten we er zeker van zijn dat hij geen corona meedraagt. Zo nam ik materiaal af bij een bij een klinisch dode patiënt waarvan de organen getransplanteerd konden worden. Dat was heel bijzonder om te doen, maar ik ben dankbaar dat ik heb kunnen helpen.” Op de vraag of