Het vaststellen van disfunctioneel ademhalen bij kinderen is lastig. Daarom onderzoeken we of we met behulp van een T-shirt met sensoren het ademhalingspatroon in beeld kunnen brengen. Dat zou een mooie stap vooruit zijn, omdat er nu een diagnose gesteld wordt ‘bij uitsluiting’: astma of andere oorzaken worden eerst uitgesloten, voordat disfunctioneel ademhalen wordt vastgesteld. Maar je wilt juist direct zien wat er aan de hand is.

Disfunctioneel ademhalen bij kinderen betekent letterlijk dat ze verkeerd ademen. Er wordt vaak meer lucht ingeademd dan dat er uitgeblazen wordt, waardoor een kind benauwd wordt. En dat gebeurt als ze in beweging zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Daarom zou je ook het liefst dan willen meten of er inderdaad sprake is van disfunctioneel ademhalen. Nu wordt de diagnose op de afdeling kindergeneeskunde gesteld en geeft de kinderfysiotherapeut ademhalingsoefeningen mee die kinderen tijdens het sporten kunnen gebruiken. Met dit shirt willen we kijken of het mogelijk is om kinderen zonder tussenkomst van een professional feedback te geven over hun ademhaling.

Door de Pioneers in Health Care voucher die we in 2018 ontvingen, hebben we dit onderzoek uit kunnen voeren. We waren erg blij dat ons gezamenlijke onderzoeksvoorstel vanuit de afdeling kindergeneeskunde van MST, OCON Sport, Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, een sensorontwerper en een modeontwerpster met een voucher werd beloond. Ook kinderfysiotherapeuten hebben met ons meegedacht.

Het shirt is er niet alleen vóór kinderen, maar ook door kinderen. De modeontwerpster heeft samen met een groep kinderen aan het ontwerp gewerkt. Ze kregen kleurplaten en stickers waarmee ze aan de slag gingen. Kleur bleek heel belangrijk voor ze te zijn, dus dat is meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.

We gaan het shirt, dat bijna klaar is, eerst in het lab testen om vervolgens te kijken hoe het buiten het ziekenhuis gaat. We willen de diagnostiek en uiteindelijk de behandeling zoveel mogelijk naar de thuissituatie verplaatsen. Als een kind naar de poli komt, gaat het namelijk bijna altijd goed en dat geeft een vertekend beeld. Het vaststellen van symptomen in de thuissituatie geeft een veel beter inzicht in de ademhalingsproblemen en wanneer die voorkomen. En natuurlijk is het voor een kind en de ouders fijn als ze niet naar het ziekenhuis hoeven te komen.

Draagbare technologie wordt steeds verder ontwikkeld. Nu gaan we kijken of het mogelijk is om met de huidige sensoren de symptomen goed in beeld te krijgen en daarmee de feedback aan te sturen. En samen met de kinderfysiotherapeuten kijken we hoe wat wij meten aansluit bij wat zij zien. In een latere fase willen we kijken of het shirt dit ook zelf kan. Zo leert een kind hoe hij of zij moet ademhalen. Dan is het shirt ook in te zetten voor de behandeling van disfunctioneel ademhalen.

Waar bent u naar op zoek?