Vernauwing voorhuid
Er is sprake van een vernauwde voorhuid (phimosis) als de voorhuid zodanig vernauwd is dat het niet over de eikel teruggeschoven kan worden. Bij 90% van de jongens onder de vier jaar kan de voorhuid niet teruggeschoven worden over de eikel. Tot die leeftijd, en vaak ook later, komen regelmatig natuurlijke vergroeiingen voor tussen de voorhuid en de eikel. Deze verdwijnen vanzelf. Ze belemmeren slechts tijdelijk het terugschuiven van de voorhuid over de eikel. Is dit het geval, vermijdt u dan geforceerd terugschuiven van de voorhuid over de eikel, ofwel het ‘oefenen’. Dit leidt slechts tot beschadigingen van en scheurtjes in de voorhuid, met littekenvorming als gevolg. Daardoor kan juist een phimosis ontstaan.
Symptomen
De vernauwing in de voorhuid belemmert de uitvloed van urine. Dit leidt tot opbollen of ‘balloneren’ van de voorhuid bij plassen.
Door de vernauwing kan de urine achterblijven tussen voorhuid en eikel. Daardoor ontstaat ontsteking of ‘balanitis’van de eikel en voorhuid.
Pijn in de penis
Tot voor enkele jaren werd bij een vernauwde voorhuid vrijwel altijd een operatie verricht. In de afgelopen jaren zijn steeds meer publicaties verschenen over de gunstige effecten van het gebruik van corticosteroïdedcreme bij de behandeling van de vernauwde voorhuid. De behandeling voorkomt in 70% van de gevallen een chirurgische ingreep. Heeft de behandeling geen succes of is de voorhuid ernstig vernauwd door stug littekenweefsel, dan kan alsnog een operatie (besnijdenis) uitgevoerd worden. Besnijdenis of circumcisie bestaat uit verwijdering van de gehele voorhuid.