Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

“Het spijt me. Ik kan geen bijzonderheden vinden. De oorzaak van uw lichamelijke klacht(en) is niet bekend. Ik kan verder niets voor u doen”.
Iedereen kent wel momenten waarop je lichamelijk niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld last hebt van spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid of hartkloppingen. Het is niet altijd duidelijk waar deze klachten op dat moment vandaan komen. Als deze klachten snel weer weg zijn, sta je er eigenlijk niet bij stil en ga je er niet mee naar de huisarts en denk je er later niet meer aan.
Anders wordt het wanneer deze klachten geregeld voorkomen, het onduidelijk is waar deze vandaan komen en er eigenlijk ook geen oorzaak voor te vinden is. Dit noemen we ook wel somatoforme stoornissen.
Mensen met een somatoforme stoornis hebben aanhoudend pijn of andere lichamelijke klachten waarvoor artsen geen medische oorzaak kunnen vinden. Deze diagnose kan niet gesteld worden als de lichamelijke klachten verklaard kunnen worden door een andere psychiatrische aandoening zoals een depressie of een angststoornis. De stoornis is voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Door de omgeving wordt vaak gedacht dat de klachten worden ingebeeld, nagebootst of bewust worden veroorzaakt. Vanwege dit onbegrip kunnen de klachten ook weer toenemen. Veel voorkomende klachten zijn:
  • Chronische hoofdpijn;
  • Rug- of gewrichtspijn;
  • Pijn op de borst;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Buik-, maag- en darmklachten;
  • Duizeligheid;
  • Hartkloppingen;
  • Uitvalsverschijnselen.
Het uiten van lichamelijke klachten kan een manier zijn om hulp en aandacht van anderen te krijgen. De ernst van de klachten geven vaak aan hoe groot het verlangen is om hulp te krijgen. Toch mag deze stoornis nooit gezien worden als aanstellerij. De klachten worden door de persoon zelf namelijk als echt ervaren.
Ook zijn lichamelijke klachten tastbaarder dan vage, geestelijke gevoelens. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger om uit te leggen wat je voelt als je hoofdpijn hebt dan als je je somber voelt. Sommige mensen vertalen daarom als het ware hun geestelijke gevoel in een lichamelijk gevoel.
Een andere oorzaak kan zijn dat angst zorgt voor lichamelijke verschijnselen zoals hartkloppingen en zweten. Deze verschijnselen worden vervolgens heel ernstig opgevat waardoor mensen denken dat ze een hartaanval krijgen. Deze gedachte roept vervolgens weer angst op.
Als laatste zijn er aanwijzingen dat mensen die moeite hebben met het onder woorden brengen van gevoelens en emoties eerder een somatoforme stoornis ontwikkelen.
Waar bent u naar op zoek?