Slapeloosheid

Om overdag fit te zijn heeft een gemiddeld persoon 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Hoewel iedereen wel eens een nachtje slecht kan slapen, ontstaan er problemen als dit meerdere nachten achter elkaar voorkomt of gedurende langere perioden. In die gevallen spreekt men van chronische slapeloosheid oftewel insomnia. Het gevolg is verminderd functioneren overdag met concentratieproblemen, geheugenproblemen en prikkelbaarheid.
Er bestaan verschillende vormen van slapeloosheid: moeite met inslapen, vaak wakker worden gedurende de nacht, vroeg ontwaken in de ochtend of een combinatie van deze vormen. Soms is er een belangrijk verschil in het ervaren tekort aan slaap en de feitelijke slaap (bijvoorbeeld gemeten bij een slaaponderzoek), dan spreekt men van paradoxale insomnia oftewel slaapmisperceptie.
Een duidelijke oorzaak voor de slapeloosheid is niet altijd te vinden. Spanningen en gebeurtenissen overdag of een slechte slaaphygiëne kunnen voor een slechte nachtrust zorgen.
Slapeloosheid kan ook het gevolg zijn van bepaalde medicijnen of ziekten, zoals;
•    Psychische aandoeningen bijv. stemmingstoornissen
•    Bijkomende slaapziekten zoals het het rusteloze benen syndroom en slaapapneu.
•    Chronische pijn bij bijvoorbeeld reuma of kanker
•    Ziekten van de hersenen als de ziekte van Parkinson, dementie of epilepsie.

Diagnose:
In eerste instantie zult u zich waarschijnlijk met de problemen bij de huisarts melden. Deze zal in eerste instantie adviezen geven om de slaaphygiëne te bevorderen. In uitzonderlijke gevallen worden er kortdurende slaapmedicijnen voorgeschreven. Indien de klachten aanhouden kunt u verwezen worden naar een slaapcentrum voor verder onderzoek en behandeling.

Behandeling:
Zoals bij vele aandoeningen is ook hier de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Indien de slapeloosheid het gevolg is van bovengenoemde ziekten zal getracht worden deze te behandelen.  Vaak is de slapeloosheid het gevolg van verkeerde leefgewoonten of stress en zullen er adviezen gegeven worden voor een goede nachtrust. Deze omvatten:
–    Ga op vaste tijdstippen naar bed en sta op vaste tijdstippen op
–    Stoppen met roken en het gebruik van drugs.
–    Vermijden van cafeïne houdende dranken (als koffie en cola) in de avond
–    Vermijden  van zware maaltijden of zoetigheid in de avond
–    Voorkom intensief gebruik van laptop, mobiele telefoon en tablet de 2 uur voordat u naar bed gaat.
–    Vermijd intensieve lichamelijke inspanningen in uren voor het slapen gaan.
–    Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer met een temperatuur van gemiddeld 17 graden.
–    Een warme douche voordat u gaat slapen kan de slaap bevorderen
–    Vast bedritueel kan de slaap bevorderen.
Indien deze adviezen ten aanzien van de slaaphygiëne geen verbetering geven kan de arts van het slaapcentrum u verwijzen voor intensieve behandeling (cognitieve therapie) onder begeleiding van een psycholoog of gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige.

Waar bent u naar op zoek?