Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en bekkenvleugel (ilium) aan de achterzijde van het bekken. Tijdens het belasten worden enorm grote krachten door deze gewrichten vanuit de heupen naar de wervelkolom geleid. Het SI-gewricht kan verschillende pijnklachten veroorzaken, bij het gewricht zelf, maar het kan ook uitstralen naar bil, lies of bovenbeen. Dit worden SI-gerelateerde klachten of SI-syndroom genoemd.

Oorzaken SI-syndroom

Klachten van het SI-gewricht kunnen ontstaan na een ongeval, tijdens of na een zwangerschap, bij bindweefselaandoeningen, bij scoliose, na het operatief vastzetten van lendewervels, bij een groot verschil in beenlengte of bij een abnormaal looppatroon. Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Klachten komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

SI-gewricht

Klachten en symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn ter hoogte het SI-gewricht en de lage rug, met soms uitstraling in bil, de buitenzijde van het bovenbeen of de lies. De pijn ontstaat vooral bij druk op het gewricht zoals bij langdurig zitten, tillen, lopen en rennen, maar ook tijdens het slapen op de pijnlijke zijde. Soms kunnen er knakkende sensaties voelbaar zijn bij het SI-gewricht. De pijn kan aan beide kanten voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de pijn veroorzaakt door het SI-gewricht vaak erg lijkt op pijn die patiënten ervaren bij andere lage rugproblemen.

Diagnose en onderzoek

De diagnose SI-syndroom kan worden gesteld op basis van uw verhaal en na lichamelijk onderzoek van de rug, SI-gewrichten en heupen. Er bestaan een aantal SI-bewegingstesten die uw arts, fysiotherapeut of manueel therapeut kan uitvoeren om de diagnose te stellen.

De aandoening is meestal niet te herkennen op een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan. Meestal zal wel radiologisch onderzoek van het bekken en/of de rug worden gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten.

Waar bent u naar op zoek?