Mannelijke geslachtsorganen

Testikels

De voortplantingsorganen van de man, de testikels, zijn door de natuur buiten het lichaam geplaatst. Dit in tegenstelling tot de voortplantingsorganen van de van de vrouw, de baarmoeder en de eierstokken, die zich binnen de buikholte bevinden. De testikels bevinden zich in de balzak, in vaktermen Scrotum genoemd.

In te ballen, of testikels, wordt het zaad (spermatozoën) geproduceerd. Ook het mannelijk hormoon Testosteron wordt in de testikels aangemaakt. Omdat de zaadproductie beter verloopt bij een lagere temperatuur dan de lichaamstemperatuur dalen de ballen op jonge leeftijd reeds in en komen aan hun vaatsteel met de zaadleider (vas deferens) ‘buiten het lichaam’ in de balzak of scrotum te hangen.  Door middel van een onderhuidse spier kan het scrotum afhankelijk van de buitentemperatuur slap en stevig zijn, waardoor de testikels respectievelijk koeler en warmer kunnen worden gehouden. De balzak fungeert dus eigenlijk als thermostaat voor de testikels.

Bijbal

In de Testikel worden de zaadcellen aangemaakt. Dit productieproces duurt ongeveer zes weken. De productie-kanaaltjes komen uit in de bijbal. De Bijbal, of Epididymis, bestaat uit slechts één, meters-lang erg dun en hevig gekronkeld buisje dat uiteindelijk overgaat in de zaadleider. De zaadleider loopt via de lies omhoog, treedt via het lieskanaal de buikholte binnen en komt uit in de prostaat.

Prostaat

De prostaat maakt het zaadvocht aan, vol met energetische suikers en eiwitten om de zaadcellen bij hun reis naar de eicel van energie te voorzien. Bij een orgasme worden zaadcellen met een hoeveelheid vocht uit de prostaat in de plasbuis gespoten.

Penis

Over de penis is veel te vertellen. Hij is opgebouwd uit de huid, de voorhuid met het teugeltje, toompje of frenulum, de zwellichamen met daaromheen een stevige bindweefselschacht, de plasbuis, de eikel met de opening van de plasbuis. En al deze onderdelen kennen hun ziekten, kwalen en ongemakken, waar de uroloog u bij kan helpen.

Waar bent u naar op zoek?