Recidiverende urineweginfecties

Een infectie van de urinewegen ontstaat als er teveel bacteriën in plasbuis en in de blaas terechtkomen. Hierdoor raakt het slijmvlies van de blaas en/of de urinebuis ontstoken. Als de bacterie zich gaat vermenigvuldigen op of in de slijmvliezen ontstaat er een ontstekingsreactie om deze bacteriën weg te krijgen. De symptomen van een ontstekingsreactie zijn roodheid en zwelling, in dit geval van de slijmvliezen van de blaas of plasbuis.

Klachten blaasontsteking

In het geval van een blaasontsteking (cystitis) kunnen de volgende symptomen optreden:

  • vaak plassen, meestal maar kleine beetjes;
  • aandrangklachten, u heeft steeds het gevoel dat u moet plassen, ook na het plassen;
  • pijn in de onderbuik;
  • bloed in urine;
  • troebele en vies ruikende urine;
  • urineverlies.
Soms kan een urineweginfectie overgaan in een nierbekontsteking (pyelonefritis). Dit ontstaat ontstaat meestal door een blaasontsteking. Vanuit de blaas gaan de bacteriën via de urineleiders naar de nieren. Ze komen zo in het nierbekken. Het nierbekken is een holte in de nier. Daar veroorzaken de bacteriën een ontsteking in het nierweefsel. Het is ook mogelijk dat de bacterie in de nier komt via het bloed.
De klachten van een nierbekkenontsteking (Pyelonefritis) zijn hetzelfde als bij een blaasontsteking. Maar de patiënt heeft vaak ook hoge koorts, last van koude rillingen en pijn in de zij of rug, misselijkheid en braken. Meestal zijn deze klachten vooraf gegaan door een blaasontsteking. Nierbekkenontsteking komt meestal maar in één nier voor.
Waar bent u naar op zoek?