Prostaatkanker

Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Per jaar krijgen bijna 11.000 mannen in Nederland prostaatkanker. 70% van deze mannen is ouder dan 65, hoewel de ziekte steeds vaker vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar wordt vastgesteld. Dit komt doordat steeds meer mannen zich op jongere leeftijd laten onderzoeken op prostaatkanker.

Feit - Per jaar krijgen 11.000 mannen in Nederland prostaatkanker; het is de meest voorkomende kankersoort in Nederland bij mannen

Symptomen van prostaatkanker

In een vroeg stadium geeft prostaatkanker meestal geen klachten. Als prostaatkanker in een vergevorderd stadium is, kunnen er klachten ontstaan zoals frequente drang om te plassen, pijn in de onderbuik, moeheid, gewichtsverlies en pijnlijke botten. Toch komt bij sommige mannen de ziekte ook aan het licht als zij met plasklachten bij hun huisarts komen.

Voorbeelden van zulke klachten zijn:

  • Vaker moeten plassen
  • Moeite met plassen
  • Pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • Nadruppelen en/of een zwakke straal
  • Troebele of bloederige urine

Meestal zijn deze klachten het gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat. Toch zijn plasklachten voor de huisarts vaak wel een aanleiding om na te gaan of er misschien sprake is van prostaatkanker. Uw huisarts zal in geval van lichamelijke klachten onderzoeken of de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) verhoogd is. Een verhoogde PSA-waarde is vaak reden om verder onderzoek te doen naar de aanwezigheid van prostaatkanker.

Een tumor

Per dag zijn er in ons lichaam miljoenen celdelingen. Hierbij kan er gemakkelijk iets mis gaan. Meestal zorgen ‘reparatiegenen’ voor herstel van de schade, maar soms faalt dat beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, fouten vertonen. Als er verschillende van dat soort fouten optreden in dezelfde cel, dan gaat deze zich ongecontroleerd delen en ontstaat er een gezwel of tumor. Er zijn goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren. Alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker.

Goedaardige tumor

Goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld wratten, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wel kan zo’n tumor tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het gezwel te verwijderen.

Kwaadaardige tumor

Bij kwaadaardige tumoren zijn de genen die de cellen onder controle houden zo beschadigd, dat de cellen zich zeer afwijkend gaan gedragen. Zij kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen en daar ook groeien. Zij kunnen ook uitzaaien. Zo’n tumor kan ook ontstaan op de prostaat.

Bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker

Op dit moment vindt er geen actief bevolkingsonderzoek plaats naar de opsporing van prostaatkanker. Of vroege opsporing van prostaatkanker zinvol is, moet nog blijken uit de resultaten van een groot Europees wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek en diagnose

Wanneer u met een verdenking op prostaatkanker wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, komt u op de poli Urologie. Hier start een onderzoekstraject om de diagnose vast te stellen. Alleen uit onderzoek van de cellen van de prostaat kan worden bepaald of het echt om kanker gaat. Dit gebeurt door middel van Echografisch onderzoek van de prostaat. De uroloog brengt een vingerdikke echosonde via de anus achter de prostaat. Met een dunne naald kan weefsel uit de prostaat worden gehaald (biopsie). De prostaat wordt hierbij verdoofd. Na ongeveer een week is de weefseluitslag bekend en zal de uroloog deze met u bespreken. Afhankelijk van deze uitslag kan de uroloog het verdere beleid met u uitstippelen. Soms kan direct een behandelvoorstel worden gegeven, soms zijn aanvullende onderzoeken nodig om het juiste behandelplan te kunnen maken.

De behandeling van prostaatkanker

Als bij u de diagnose prostaatkanker is gesteld, zijn meestal verschillende behandelingen mogelijk. De keuze uit behandelingen hangt af van de grootte en uitgebreidheid van de tumor, uw lichamelijke gesteldheid, uw leeftijd en natuurlijk uw eigen voorkeur. De uroloog zal alle mogelijke behandelingen met u doornemen om daarna samen met u een beslissing te nemen.

Zorg rond prostaatkanker

De behandeling van prostaatkanker is niet alleen lichamelijk zwaar, maar is ook een psychische en emotionele belasting. MST biedt u en uw naasten tijdens en na uw behandeling voor prostaatkanker niet alleen de professionele medische zorg. Verschillende zorgprofessionals kunnen u ook begeleiden op psychologisch en emotioneel gebied.

Waar bent u naar op zoek?