Behandelingen en therapieën bij plasklachten
Medicamenteus
Als de prostaat in de weg zit zijn er meerdere geneesmiddelen beschikbaar:
- De werking van alfablokkers berust op slapper maken van het prostaatweefsel waardoor met er makkelijker doorheen plast. Hierdoor verslapt ook de binnenste sluitspier, waardoor de ejaculatie minder krachtig wordt of zelf verdwijnt Het zaad vloeit dan de blaas in in plaats van naar buiten, en wordt later uitgeplast. Dit hoort bij het gebruikt van een alfablokker en is een teken dat het middel goed werkt (Tamsulosine, Silodosine, Alfuzosine ea).
- De werking van 5-alfa-reductase-remmers berust op het kleiner maken van de prostaat, waardoor de plasbuis binnen de prostaat ruimer wordt (Dutasteride, Finasteride ea).
- Combinatie van beide
- Anticholinergica en Mirabegron maken de blaas slapper, waardoor het aandrang gevoel minder wordt en met vaak minder vaak zal plassen, maar doordat de blaas minder krachtig wordt is er de kans dat de blaas zich minder goed leeg plast (Solifenacine, Oxybutinine, Fesotrodine, Darifenacine).
Operatief
- TURP / Trans-Urethrale-Resectie-Prostaat
Dit is een kijkoperatie via de natuurlijke weg, de plasbuis, zonder littekens aan de buitenkant. Hierbij wordt de prostaat van binnenuit schoon geschraapt. Het overtollige weefsel wordt dan weggehaald, inclusief een eventuele middenkwab die de blaas in groeit en de uitgang dichtdrukt. Het resultaat is een open holte in de prostaat, waar over het algemeen weer ‘lekker’ doorheen geplast kan worden. - Laser (Greenlight / ZGT)
De binnenkant van de prostaat kan ook ruimer gemaakt worden door met een krachtige laser-straal het weefsel weg te branden. Nadeel is dat het weefsel vernietigd wordt en niet beschikbaar komt voor microscopisch onderzoek. Voordeel is dat de ingreep met minder bloedverlies gepaard gaat en eventuele bloedverdunners niet per se hoeven te worden gestopt. - Bij heel grote prostaten (meer dan 100 gram) kan gekozen worden voor een open operatie om de binnenkant van de prostaat ‘uit te pellen’ (Millin). Hierbij wordt de prostaat met een snede ter hoogte van het schaambeen benaderd, overlangs opengemaakt en uitgepeld. Daarna wordt de buitenrand van de prostaat dichtgehecht en daarna de huid weer gesloten.
Al deze ingrepen vinden plaats op de operatiekamer, onder algehele narcose of met een ruggenprik. U krijgt een katheter om de blaas te kunnen spoelen. Vaak kan de katheter de volgende dag worden verwijderd, waarna meestal het plassen op gang komt. Soms valt het plassen in het begin tegen, of blijft er nog teveel urine achter in de blaas. Dan moet het prostaatweefsel eerst wat tot rust komen en wordt de katheter later verwijderd.