Peri anale fistel

Wat is een peri anale fistel

Een per ianale fistel is een verbinding (kanaaltje) tussen de huid en het anale kanaal en ontstaat meestal na een eerdere ontsteking in het anale gebied. In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn verschillende soorten perianale fistels. Hieronder ziet het overzicht en wordt deze ook uitgelegd.

peri-anale-fistel

Type fistels

Op basis van het verloop van de fistel is er een indeling gemaakt in de fistels.

  1. Transsfincterische fistel: deze fistel komt vaak voor. De transsfincterische fistel verloopt door de inwendige en uitwendige kringspier.
  2. Intersfincterische fistel: deze fistel komt eveneens vaak voor, de fistel loopt vanaf het anale kanaal door de inwendige kringspier naar buiten.
  3. Suprasfincterische fistel: deze fistel noemen we ook wel een hoog oplopende fistel. Dit soort fistels is meer zeldzaam dan de eerder genoemde fistels. De fistel loopt hogerop door de buitenste kringspier.
  4. Extrasfincterische fistel: de extrasfincterische fistel komt evenals de suprasfincterische fistel veel minder vaak voor. Het verloop is complex en vaak zijn er meerdere fistelgangen met een diep verloop.

Oorzaken en ontstaan fistel

Een peri-anale fistel ontstaat meestal na een peri-anaal abces. Dit abces ontstaat door een ontsteking in een anaal kliertje. Het abces zakt naar buiten en geeft vaak pijnklachten rondom de anus. Soms ontlast het abces zich spontaan, maar heel regelmatig moet het geopereerd worden (drainage van het abces door een incisie in de huid). Het abces kan dan resulteren in een perianale fistel. De fistel loopt bijna altijd door het onderste deel van de sluitspier van de anus. Bij mensen met de ziekte van Crohn, diverticulitis en andere chronische darmontstekingen komen fistels vaker voor. Omdat de fistel een open verbinding is tussen anale kanaal en de huid, kunt u via deze weg slijm, vocht of pus verliezen. Fistels genezen meestal niet vanzelf, vaak is een chirurgische behandeling noodzakelijk.

Klachten fistel

Anale fistels geven vaak typische klachten. De meeste mensen klagen over uitvloed van vocht en pus. De klachten zijn niet altijd aanwezig en komen soms na een aantal weken of maanden weer terug.
Soms komt er een kleine zwelling anaal die vanzelf weer ontlast. In enkele gevallen is er sprake van verlies van ontlasting via de opening van de fistel. De diagnose fistel wordt gesteld door de specialist op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en rectaal toucher. Soms is er aanvullende beeldvorming nodig ter beoordeling verloop fistel. Dit gebeurt over het algemeen met een MRI-scan of een echo.

Chirurgische behandeling fistels

Om een fistel goed te behandelen is er vaak een operatie noodzakelijk. Vaak vindt dit plaats in dagbehandeling. De operatie duurt meestal rond de 30 minuten en kan plaatsvinden onder loco-regionale anesthesie (ruggeprik) of algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt u de methode van verdoving met de anesthesioloog.

Op de polikliniek wordt de operatie met u doorgenomen en krijgt u recept mee ter voorbereiding om een inspectie op de operatiekamer goed mogelijk te maken.

Waar bent u naar op zoek?