Nierstenen
Ontstaan van nierstenen
Voorkomen van nierstenen
Algemene adviezen voor het voorkomen van nierstenen zijn:
- Ga meer drinken tot de urineproductie is opgevoerd tot minimaal 2 liter per 24 uur: veel drinken verdunt de urine. (de concentratie van zouten neemt dus af, de oververzadiging wordt minder. Dit vermindert de kans op neerslag van zouten (= steenvorming). Urine is het meest oververzadigd na de maaltijden en ’s nachts. Drink daarom juist extra rond de maaltijd en voor het slapen. Streef er naar ten minste de helft van de vochtinname te laten bestaan uit (kraan of mineraal) water, de rest uit caloriearme dranken.
- Vermijdt ijsthee of sterke thee zonder melk omdat dit veel oxaalzuur bevat. Een drinkadvies geldt niet in een periode van steenpassage gepaard gaande met kolieken. Andere voedingsmiddelen rijk aan oxaalzuur zijn koffie, chocola, spinazie en rabarber.
- Ga ‘gezond’ eten. Beperk de overdaad aan dierlijk eiwit en zout uit ons westerse dieet.
- Streef naar een normale calciuminname (bij een tekort aan calcium in de darm wordt het in ons dieet altijd aanwezige vrije oxaalzuur niet gebonden en dat leidt tot een sterke toename van de absorptie uit de darm van oxaalzuur. Dit resulteert vervolgens in een verhoogde oxaalzuurconcentratie in de urine. Deze stijging van oxaalzuur heeft een veel sterker (nadelig) effect op de oververzadiging voor calciumoxalaat dan de relatief beperkte daling van de calciumconcentratie. Bovendien kan een langdurig gehouden calciumbeperkt dieet leiden tot osteoporose)