Mortons neuroom

Wat is een mortons neuroom?

Een neuroom is een goedaardig gezwel van een zenuw.
Een mortons neuroom is een verdikking van het weefsel om de zenuw van de teen. Het komt vaak voor tussen de derde en vierde teen, meestal door irritatie, een aandoening of buitengewone druk. Bij vrouwen komt het Morton-neuroom acht tot tien maal vaker voor dan bij mannen.

Oorzaken

De oorzaak van een mortons neuroom is druk van de zenuw tegen een bandje dat de twee middenvoetsbeentjes met elkaar verbindt bij het afwikkelen van de voet. Dit mechanisme wordt mogelijk versterkt door smalle schoenen en hoge hakken. Daarnaast kunnen sporten die een zware belasting op de voeten geven de klachten verergeren.

Klachten en symptomen

De hoofdklacht is pijn tussen de derde en vierde teen of tussen de vierde en vijfde teen. Het is een branderige pijn die meestal uitstraalt richting de tenen. De klachten nemen toe met lopen en andere belasting. Vaak nemen de klachten af als u rust neemt of de schoenen uittrekt. Het kan zijn dat u iets voelt verschieten ter plaatse van het uiteinde van de middenvoetsbeentjes.

Diagnose en onderzoek

De diagnose kan gesteld worden zonder röntgenfoto, echter wanneer u bij de orthopedisch chirurg komt met uw klacht zal er altijd een röntgenfoto gemaakt worden om andere oorzaken van uw klachten uit te sluiten. De orthopedisch chirurg zal uiteraard uw voeten onderzoeken in de spreekkamer.

Behandeling mortons neuroom

Niet operatieve behandeling van een mortons neuroom

De behandeling van een mortons neuroom is in eerste instantie relatief eenvoudig. Een operatie is niet direct noodzakelijk. Ruime, comfortabele schoenen geven het bot in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Eventueel kan u in overleg met uw orthopedisch chirurg besluiten tot een injectie met corticosteroïden in het neuroom om de chronische ontsteking te remmen.

Operatieve behandeling van mortons neuroom

Indien u ondanks de niet operatieve behandeling pijnklachten blijft houden is een operatieve behandeling aangewezen. Hierbij wordt aan de bovenzijde van de voet de incisie gemaakt. Het neuroom wordt opgezocht en verwijderd. Dit wordt opgestuurd naar de patholoog om te kijken of het daadwerkelijk ontstoken zenuwweefsel bevat.

De anesthesist bespreekt met u welke verdoving bij u mogelijk is. Mogelijkheden zijn: een zenuwblokkade, een ruggenprik of een algehele narcose. Combinaties van deze technieken zijn ook mogelijk.

  • In het algemeen betreft het een dagopname.
  • Na de operatie zal de voorvoet in een verband zitten gedurende enkele dagen.
  • In de meeste gevallen kunt u belasten met een voorvoet ontlastende schoen die u van het ziekenhuis meekrijgt.

De voorbereiding

Thuis kunt u voorbereidingen treffen (zoals: een stoel in de douche. Kunt u traplopen voorkomen? Is er iemand die u helpt bij uw dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen en schoonmaken?)Als u rookt, is het aan te raden in ieder geval tijdelijk te stoppen. Het liefst minimaal 4 weken vóór de operatie tot 4 weken ná de operatie. Roken heeft namelijk een nadelig effect op het herstel na de operatie. Wilt u (tijdelijk) stoppen en wenst u begeleiding: overleg dit met uw huisarts.Onze voeten dragen ons hele lichaam. Als u overgewicht heeft, wilt u misschien afvallen. Wenst u hierbij begeleiding, overleg dat dan met uw orthopedisch chirurg.

Nabehandeling en herstel

In de periode dat uw voet geneest, is uw voet dikwijls gevoelig. Sommige mensen vinden dat het meevalt, maar veel mensen ervaren meer pijn dan ze hadden verwacht. De voet is meestal dik en pijnlijk; dit kan nog wel tot twee tot drie maanden na de operatie aanhouden.Tijdens het herstel kunt u gebruik maken van pijnstillers. Uw orthopedisch chirurg geeft u hierover advies. Het is belangrijk dat u naar uw lichaam luistert: herstel vraagt nu eenmaal tijd. Na 2 weken volgt er een afspraak voor wondcontrole en eventuele hechting verwijdering en na 6 tot 8 weken na de operatie volgt een röntgenfoto waarbij u op uw voet staat.

Mogelijke risico’s en complicaties

Een operatie brengt risico’s met zich mee en er is kans op een complicatie. Bij operatieve behandeling van Mortons neuroom bestaat onder andere de kans op:

  • wondinfectie,
  • langdurige zwelling en/of pijn,
  • recidief neuroot (terug groeien van zwelling)
  • trombose,
  • zenuwbeschadiging,
  • nabloeding,
  • pijnlijk litteken

Bij deze klachten neemt u contact op met de polikliniek orthopedie:

  • uw teen of uw voet is meer gezwollen en/of rood en/of als u koorts heeft. Dat kan betekenen dat de wond ontstoken is,
  • als u last heeft van een nabloeding,
  • ​als een groot deel van uw been zwelt en/of zwaar aanvoelt en/of rood of blauw verkleurt. Dat kan betekenen dat u mogelijk last heeft van een trombosebeen.

Voor meer informatie: zorgvoorbeweging.nl

Waar bent u naar op zoek?