Longontsteking
Bij een longontsteking zijn de longblaasjes en het omliggende longweefsel in de longen ontstoken. Wanneer u inademt, gaat de lucht via uw neus of mond naar de luchtpijp, hierna gaat het verder via de kleine vertakkingen (de bronchiën) naar de longblaasjes die zuurstof in uw lichaam opnemen. Door de ontsteking wordt er doorgaans meer slijm gevormd in uw longen, dit veroorzaakt hoestklachten. Het lichaam probeert de ontsteking op te ruimen, hierdoor kan er koorts ontstaan. Door de ontsteking en het slijm kunnen de longblaasjes minder goed zuurstof opnemen en kan u kortademig worden.
De oorzaak
Een longontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus, een bacterie of een combinatie van beide. Het lukt niet altijd om de veroorzaker van de longontsteking top te sporen. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking en de conditie van de patiënt. Bij een longontsteking kunnen zowel één als beide longen aangedaan zijn. In dat laatste geval spreken we van een dubbele longontsteking.
De behandeling
Een longontsteking wordt meestal behandeld met antibiotica die zowel per infuus of per tablet kunnen worden toegediend. Vaak is het nodig om de patiënt op te nemen in het ziekenhuis totdat het weer beter gaat. In het ziekenhuis kan er eventueel zuurstof worden toegediend.