Longkanker

In Nederland wordt per jaar bij meer dan 12.000 mensen longkanker vastgesteld. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen longkanker krijgen. Het is de kanker met de hoogste sterfte in Nederland. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijp. Doordat het zich via het bloed en de lymfeklieren kan bewegen, kan het zich ook naar andere organen verspreiden en uitzaaiingen veroorzaken.

Longkanker kan verschillende klachten geven. De klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor, de grootte van de tumor en de eventuele uitzaaiingen. Klachten bij longkanker kunnen zijn:

  • verandering in het hoestpatroon (bijvoorbeeld hardnekkige prikkelhoest)
  • bloed in opgehoest slijm
  • kortademigheid
  • vaak terugkerende longontsteking
  • aanhoudende heesheid
  • zeurende pijn in de borststreek, rug, of in het gebied van de schouders

Bij longkanker onderscheiden we verschillende vormen. 80% heeft het niet-kleincellige type en 20% heeft het kleincellige type.
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden waaronder chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, doelgerichte therapie, immuuntherapie. Veelal zijn er ook combinatie van behandelingen mogelijk.

  1. Chirurgie (operatie): hierbij wordt de tumor met het omringende longweefsel verwijderd.
  2. Bestraling (radiotherapie): hierbij worden de tumor en aangrenzende lymfeknopen bestraald om genezing te bereiken of om de klachten te verminderen.
  3. Chemotherapie: dit is een behandeling met celdodende geneesmiddelen waarvoor veelal wordt gekozen als de ziekte uitzaaiingen heeft.
  4. Doelgerichte therapie: voor doelgerichte therapie wordt gekozen als er sprake is van mutaties in de genen.
  5. Immuuntherapie: hierbij wordt het eigen afweersysteem gestimuleerd om de kanker te bevechten.

Om te kunnen bepalen welke behandeling u kunt krijgen moet uw specialist weten uit welke soort cellen de tumor is ontstaan, hoe kwaadaardig deze zijn en de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. Voor alle bovenstaande genoemde behandelingen kunt u terecht in het MST.

Waar bent u naar op zoek?