Kokhalsreflex

Kokhalzen is gewoonlijk een normale, automatisch optredende reactie (reflex) met een beschermende, soms zelfs levensreddende functie. Het voorkomt dat men zich verslikt of stikt in voorwerpen die soms te diep in de keel komen. Het kan een misselijkmakend gevoel geven, waarbij iemand soms moet braken. Bij sommige mensen gebeurt het kokhalzen zo overmatig dat een tandheelkundige behandeling, zoals boren, het vullen van een gaatje in een kies of het maken van afdrukken voor een kroon of prothese heel moeilijk of onmogelijk is geworden.

Oorzaken

Psychische factoren kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van overmatige kokhalsreacties, zoals een herinnering aan een vervelende of angstwekkende situatie waarin horen, zien, ruiken of een bepaalde gedachte een rol gaan spelen. Overmatige kokhalsreacties komen vaker voor bij mensen die erg gespannen, nerveus of angstig zijn, gemakkelijk in paniek raken, hyperventileren of weinig zelfvertrouwen hebben. Ook alcohol en roken hebben invloed op het zenuwstelsel, waardoor de kokhalsreflex wordt gestimuleerd. Medische problemen, zoals benauwdheid bij longaandoeningen, maagklachten en bepaalde medicijnen kunnen mensen gevoelig maken voor kokhalzen.

Behandeling

Een belangrijke factor om de kokhalsreflex te verminderen is de motivatie van de patiënt; eigen inzet is bepalend voor het succes van de aanpak. Daarnaast kan ook een behandelprogramma met een psycholoog opgesteld worden, gericht op kokhalsreflex. Bij het behandelbeleid kan onderscheid worden gemaakt in een behandeling door een psycholoog gericht op kokhalsreflex, korte behandelingen (corrigeren van bestaande prothese, extracties, of een restauratie) en lange tandheelkundige behandelingen (restauratieve gebitssanering, gebitsreiniging, het leren inhouden van een volledige gebitsprothese).

Waar bent u naar op zoek?