Hypochondrie
Symptomen hypochondrie
- Overmatige bezorgheid over het hebben van een ernstige ziekte op basis van lichamelijke symptomen die verkeerd geïnterpreteerd worden;
- Deze bezorgdheid blijft bestaan, ondanks het feit dat er medisch niets gevonden wordt;
- Geruststelling helpt niet;
- De bezorgdheid veroorzaakt lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren
Verschillende gedachten spelen een rol
- Tunnelvisie: sterke focus op het eigen lichaam en zijn functies. Elke sensatie wordt opgemerkt waar vervolgens diep over wordt nagedacht.
- Snel conclusies trekken: er is een bepaald symptoom waarvan direct wordt gedacht dat dit een uiting is van een bepaalde ziekte.
- Rampgedachten: er is een bepaald symptoom waarbij direct een afschuwelijke oorzaak bij hoort.
- Zoeken: elke medische encyclopedie wordt uigespit, elke internetpagina nagelezen. Er wordt constant gezocht naar een verklaring.
- Onrealistisch denken: men denkt dat iemand nooit symptomen mag hebben.
- Overschatten: als er sprake is van een ziekte, dan wordt deze als veel ernstiger gezien dan het daadwerkelijk is.
Behandeling
Marieke van Dam is een 23-jarige vrouw, die al sinds haar 16e jaar bang is dat zij een ernstige lichamelijke ziekte heeft. Nadat een vriendin twee jaar geleden is overleden aan een hersentumor is deze angst sterk toegenomen. Zij is vooral bang dat zij darmkanker heeft. Dit is begonnen nadat zij een periode last had van buikpijn. Vanwege deze angst controleert zij dagelijks haar ontlasting op bloed en vermijdt zij het eten van bepaalde voedingsstoffen. Marieke zoekt veel informatie over darmkanker op het internet omdat zij hoopt daarmee de symptomen snel te herkennen. Zij bezoekt twee keer per maand haar huisarts en vraagt hem regelmatig om een verwijzing naar de specialist, waar ze inmiddels ook al een aantal consulten achter de rug heeft. Hoewel de controle van haar ontlasting en de uitslagen van onderzoeken niet wijzen op darmkanker, stelt dit Marieke niet gerust. Het lukt haar niet de gedachten over darmkanker van zich af te zetten. Wanneer ze zich weer eens meldt bij haar huisarts met de vrees darmkanker te hebben en opnieuw om een verwijzing naar de specialist vraagt, bespreekt deze de diagnose hypochondrie met haar. |