Huidkanker
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker begint meestal met een verandering op de huid, een knobbeltje dat langzaam groeit of een wondje dat niet geneest. Ook een moedervlek die verandert of groeit kan een aanwijzing zijn voor huidkanker. Er zijn verschillende vormen van huidkanker.
Melanoom
Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek die soms uit het niets kan ontstaan, maar vaak ook voortkomt uit een al langer bestaande moedervlek. Melanomen kunnen op elke leeftijd voorkomen. Zonverbrandingen, vooral in de vroege jeugd, en erfelijkheid kunnen een rol spelen bij het ontstaan.
Bekijk hier de folder ‘Melanoom’.
Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom (of basocellulair carcinoom of basalioom) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid. Basaalcelcarcinomen zijn goed te behandelen maar men blijft vaak nog enkele jaren onder controle. Zonlicht (met name verbranding), röntgenbestraling en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen bij het ontstaan.
Merkcel huidtumor
Het Merkelcelcarcinoom is een zeldzame maar agressieve huidtumor. In onderstaande video geeft Dr. W. Mastboom uitleg over de aandoening en behandeling.
Plaveiselcelcarcinoom
Het plaveiselcelcarcinoom is een lokaal kwaadaardige tumor die uitgaat van de opperhuid. Het voorstadium is de (veel voorkomende) actinische keratose, een afwijking van de huid. In circa 5% van de gevallen ontaardt de actinische keratose in het plaveiselcelcarcinoom. Zonlicht, röntgenbestraling en transplantatiemedicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan.