Duimbasis artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij deze aandoening verdwijnt het gewrichtskraakbeen geleidelijk. Hierdoor wrijven de oppervlakten van de botten tegen elkaar waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Het proces van slijtage van kraakbeen stopt niet en is niet te genezen.

Het gewricht dat bij artrose aan de basis van de duim is versleten, wordt gevormd door een handwortelbeentje (os trapezium) en het middenhandsbeentje van de duim (carpometacarpale gewricht. De aandoening wordt daarom CMC-I artrose genoemd. De oorzaak van artrose is niet bekend, maar mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening zijn: hogere leeftijd, trauma’s, veranderende belasting en herhaalde bewegingen van de duim.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom duimartrose is een diepe pijn aan de basis van de duim. De pijn neemt vaak toe tijdens activiteiten waarbij men moet knijpen, bijvoorbeeld openen van potten en flessen, draaien aan een deurknop en schrijven. Tijdens het verloop kunnen patiënten ook vaker pijn in rust en tijdens de nacht krijgen, tevens kan de knijp- en grijpkracht afnemen. In ernstige gevallen kan er een scheefstand van het gewricht optreden.

Behandeling

De diagnose wordt aan hand van de symptomen gesteld. Röntgenfoto’s kunnen de diagnose bevestigen. De mate van klachten hoeft niet overeen te komen met de afwijkingen op de foto. In het beginstadium van de klachten wordt meestal gekozen voor de conservatieve (niet-operatieve) behandeling.

Conservatieve (niet-operatieve) behandeling

Het doel van de niet-operatieve behandeling is pijnvermindering waardoor de duim beter te gebruiken is. Het geven van rust en het ontzien van de duim/pols tijdens belastende activiteiten kan de pijnklachten doen verminderen. Het dragen van een afneembare spalk kan hierbij een waardevolle ondersteuning bieden. Er zijn verschillende soorten spalken. De handtherapeut zal samen met u uitzoeken welke het beste bij u past.

Het behoud van de beweeglijkheid van de duim is van belang. Door onbelaste oefeningen kunt u de bewegelijkheid van de duim soepel houden. Met onbelaste oefeningen worden oefeningen bedoeld, waarbij geen kracht of druk op de duim komt. Daarnaast zijn er oefeningen, die de stabiliteit van het duimgewricht vergroten en de spieren rondom de duimbasis versterken.

Hierbij horen ook adviezen en oefeningen om de stand van de duim tijdens belasting aan te passen om zodoende de piekbelasting in het gewricht te verminderen, waardoor pijnklachten kunnen afnemen. Deze goede stand moet u proberen te handhaven tijdens al uw activiteiten. De handtherapeut analyseert de belasting van de hand en geeft houdings- en bewegingsadviezen, bijvoorbeeld tijdens het huishouden, werk en hobby.

Waar bent u naar op zoek?