Disfunctionele ademhaling
Soms kan onze ademhaling van slag raken, vooral als we intensief sporten of wanneer we gespannen, angstig of in paniek zijn. Dit kan leiden tot klachten zoals benauwdheid, duizeligheid of pijn op de borst.
Disfunctionele ademhaling bij astma
Bij astma patiënten kan een verkeerde ademhaling er makkelijk in sluipen. Wanneer je een astma-aanval hebt en erg benauwd bent, gaat het lichaam vanzelf snel en hoog ademen. Deze manier van ademhalen is op dat moment noodzakelijk om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Maar als dit steeds opnieuw gebeurt bij elke astma-aanval, kan het lichaam zich snel aanwennen om ook op momenten zonder astma dezelfde ademhaling te gebruiken. Maar ook wanneer je geen astma hebt kan er een verkeerde ademhaling ontstaan.
Welke vormen van disfunctioneel ademen zijn er?
- Hyperventilatie: bij hyperventilatie neemt je lichaam teveel zuurstof op en blaas je te veel CO2 uit, wat duizeligheid kan veroorzaken.
- Hoog-thoracale ademhaling: bij een hoge ademhaling adem je meer lucht in dan uit, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en opgetrokken schouders. Dit maakt inademen moeilijker en kan een benauwd gevoel geven. Ook kan er pijn op de borst ontstaan doordat spieren en pezen worden opgerekt.
- Geluid bij inademen: dit kan ontstaan doordat stembanden of flapjes boven de stembanden bij het ademen gedeeltelijk dichtgaan. Dit maakt inademen lastig en kan een benauwd gevoel geven. We spreken dan van EILO.
Wat kun je doen tegen dysfunctioneel ademen?
Het belangrijkste is om te weten dat er niets ernstigs aan de hand is. Als je merkt dat dit gebeurt, is het goed om even rust te nemen, aan iets anders te denken en niet in paniek te raken. Vaak nemen de klachten dan vanzelf af.
Om te voorkomen dat er klachten optreden, is het belangrijk om je bewust te zijn van je manier van ademen. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Een fysiotherapeut heeft veel kennis over dit onderwerp en kan door middel van de juiste oefeningen leren hoe je hiermee kunt omgaan.