Heb ik darmkanker?

Symptomen van darmkanker

De volgende symptomen kunnen aanwijzingen zijn voor dikke darmkanker:

  • Veranderd ontlastingpatroon;
  • Veranderde vorm van de ontlasting;
  • Rectaal bloedverlies;
  • Loze aandrang. Dit is het gevoel dat er ontlasting moet komen, maar bij naar het toilet gaan komt er niets of een klein beetje;
  • Onbewust afvallen.
Feit 'Bloed in de ontlasting kan wijzen op darmkanker of darmpoliepen. Er zijn ook andere onschuldige redenen voor bloed in de ontlasting.'

[mk_mini_callout title=”Stel uw vragen!” button_text=”Contact” button_url=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/darmkanker/stel-uw-vraag”]

U kunt ons gemakkelijk bereiken met uw vragen of voor meer informatie.

[/mk_mini_callout]

Feit '2400 sterfgevallen door darmkanker kunnen voorkomen worden door betere screening' Feit '1 op de 20 mensen krijgt in zijn leven darmkanker'

Bevolkingsonderzoek darmkanker

In januari 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Bij dit onderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Ieder jaar ontvangen mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Tot en met 2019 is iedereen in de doelgroep tenminste 1 keer uitgenodigd. Na de eerste uitnodiging volgt iedere 2 jaar een nieuwe uitnodiging.

U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen. Deelname is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Patiëntervaring

Zonder klachten meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker om vervolgens die verschrikkelijke diagnose te krijgen. Het overkwam Fred Asbroek (60) vorig jaar. Bij de pakken neerzitten staat niet in zijn woordenboek. “Gedurende mijn ziekteperiode ben ik altijd positief gebleven.”

Feit 'Dagelijks overlijden 14 mensen aan de gevolgen van deze ziekte'
Feit 'MST biedt alle onderzoeken en behandelingen bij darmkanker'
Feit 'Mannen krijgen vaker darmkanker dan vrouwen'

Onderzoeken

Kijkonderzoek

Uw huisarts of specialist heeft u doorverwezen voor een darm- of maagonderzoek. Het is dan belangrijk dat u alvast meer weet over het onderzoek dat u binnenkort ondergaat.

Ter voorbereiding op het onderzoek hebben wij informatie nodig over uw gezondheidstoestand. Daarom is het noodzakelijk om een online voorlichting te doorlopen. U ziet in video’s hoe de coloscopie in zijn werk gaat en u beantwoordt thuis een aantal vragen. U wordt daarvoor via e-mail uitgenodigd.

Afhankelijk van de door u ingevulde vragenlijst zijn er twee opties:

  1. U wordt direct uitgenodigd voor het onderzoek.
  2. Het kan zijn dat u op basis van de ingevulde vragenlijst wordt uitgenodigd voor een aanvullend gesprek met een verpleegkundige en of arts.

In de video hieronder krijgt u alvast een indruk van het onderzoek.

Coloscopie

Tumoren in de dikke darm worden meestal opgespoord door middel van een kijkonderzoek van de dikke darm: een coloscopie. Tijdens een coloscopie kan de Maag-, Darm- en Leverarts (MDL-arts) door middel van een flexibele slang, waaraan een kleine camera is bevestigd, via de anus in de dikke darm kijken. De arts kan dan een hapje weefsel (biopt) nemen van de tumor of poliep. Dit biopt wordt vervolgens door de patholoog in het laboratorium onderzocht. Een coloscopie is een kijkonderzoek (oftewel endoscopie) van de gehele dikke darm.

Echo-endoscopie

Bij een echo-endoscopie wordt een endoscoop gebruikt met aan het uiteinde een klein echoapparaatje. Dit echoapparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo’s van deze geluidsgolven worden na weerkaatsing in het lichaam weer opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in de weefsels doordringen, is het mogelijk om informatie te krijgen over de toestand van weefsels die dieper liggen en met de gewone endoscoop niet gezien kunnen worden.

MRI

Magnetische Resonantie Imaging (MRI) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven. De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. De buis van de MRI is aan beide kanten open en verlicht van binnen. U wordt dusdanig gepositioneerd dat het te onderzoeken gebied midden in de buis ligt. Tijdens het onderzoek kunt u met de radiodiagnostisch laborant praten en de laborant kan u zien via een camera. Van de sterke radiogolven om de buis merkt u helemaal niets. De laborant voert het onderzoek uit en de radioloog beoordeelt het resultaat van de MRI.

CT scan

Een manier om darmkanker op te sporen in uw lichaam is door middel van een CT scan. CT staat voor Computer Tomografie. Door middel van röntgenstralen maakt een CT scan metingen, oftewel scans. De scans worden tot foto’s verwerkt door de computer. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. De tafel wordt geschoven door een ondiepe ring van 70 cm hoog en 50 cm diep. U ligt maar voor een deel in deze ring en tijdens het onderzoek schuift u langzaam in het apparaat. De stralenbron draait bij een CT scan om u heen waardoor er in een zeer korte tijd momentopnamen kunnen worden gemaakt vanuit verschillende hoeken.

Waar bent u naar op zoek?