Borstkanker

De meeste cellen in het lichaam kunnen zich delen. Dat is nodig voor bijvoorbeeld herstel en groei. Als deze deling niet goed gaat, kan een normale cel ongeremd gaan groeien. Vaak wordt zo’n cel tijdig door het lichaam opgeruimd, maar soms wordt een defect niet herkend en kan een ongeremd groeiende cel veranderen in een kwaadaardig woekerende cel, die doorgroeit tot in andere weefsels of zich via het bloed of de lymfe door uw lichaam verspreidt (uitzaaiing). Per jaar krijgen ongeveer 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Hiermee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Ductaal carcinoom

Borstkanker komt het meest voor in de melkgangen. Dit heet een ductaal carcinoom. Soms ontstaat borstkanker in de melkklieren. Dit heet een lobulair carcinoom. Deze vorm van borstkanker groeit meer verspreid door de borst. Daardoor wordt deze vorm van borstkanker vaak pas in een later stadium ontdekt.

Zeldzame vorm van borstkanker

Er is ook een vorm van borstkanker waarbij de tepel is aangetast. Deze vorm is vrij zeldzaam. Het wordt de ziekte van Paget genoemd. Wanneer er wel tumorcellen zijn, maar deze nog niet door de klierbuisjes naar de omgeving zijn doorgegroeid, spreken we van een ductaal carcinoma in situ, afgekort DCIS, ook wel genoemd voorstadium van borstkanker. Deze vorm kan niet uitzaaien, maar wordt in principe wel hetzelfde behandeld als borstkanker (zoals een operatie en bestraling).

Uitkomsten borstkanker

MST publiceert samen met de andere Santeon ziekenhuizen de uitkomsten van behandelingen in het uitkomstenboek.
De resultaten worden met elkaar vergeleken zodat wij de zorg continu kunnen verbeteren.

Op www.zorgvooruitkomst.nl vindt u meer achtergrondinformatie en het volledige uitkomstenboek.

Borstkanker bij mannen

Borstkanker komt ook bij mannen voor. Informatie over borstkanker bij mannen is te vinden op de website www.mannenmetborstkanker.nl.

Waar bent u naar op zoek?