Voor de behandeling

De behandelstappen

[mk_steps step=”5″ icon_1=”mk-moon-question-5″ title_1=”Wat is boezemfibrilleren?” desc_1=”Oorzaken en symptomen” url_1=” https://www.mst.nl/p/aandoeningen/boezemfibrilleren/” icon_2=”mk-li-notepad” title_2=”Voor de behandeling” desc_2=”Diagnose en methodes” url_2=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/boezemfibrilleren/voor-de-behandeling/” icon_3=”mk-icon-stethoscope” title_3=”Tijdens de behandeling” desc_3=”Zo wordt u geopereerd” url_3=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/boezemfibrilleren/tijdens-de-behandeling/” icon_4=”mk-icon-thumbs-o-up” title_4=”Na de behandeling” desc_4=”Wakker worden na de operatie en revalideren” url_4=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/boezemfibrilleren/na-de-behandeling/” icon_5=”mk-li-users” title_5=”Contact en bezoek” desc_5=”Vragen? Neem contact op!” url_5=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/boezemfibrilleren/contact-en-bezoek/” el_class=”processbar”]

Diagnose stellen

Er zijn diverse onderzoeken mogelijk om boezemfibrilleren vast te stellen. Een mogelijk onderzoek is een hartfilmpje (een ECG). Hiermee wordt uw hartritme weergegeven. Een ECG-apparaat registreert de elektrische stroompjes van uw hartritme en zet dit om in een soort grafiek; het hartfilmpje. Aan de loop van de grafiek ziet de arts uw hartritme en hoe uw hart samentrekt. Andere voorbeelden van onderzoeken zijn een echografie, een holteronderzoek, een inspanningstest, een bloedonderzoek en een elektrofysiologisch onderzoek.

Elektrofysiologisch onderzoek

Een elektrofysiologisch onderzoek is een onderzoek om hartritmestoornissen op te sporen. Het laat zien wat voor soort ritmestoornis het is en waar de ritmestoornis ontstaat. Soms gebruikt de arts dit onderzoek als proefbehandeling om te testen of bepaalde medicijnen goed werken. Voor dit onderzoek is een opname in het ziekenhuis van 1 tot 2 dagen nodig.

Behandelmethodes bij boezemfibrilleren

De cardioloog kiest de meest geschikte behandeling voor u. De beste behandeling is onder andere afhankelijk van onderliggende hart- en vaatziekten, het risico op stolselvorming, hoe snel het hart slaat en uw leeftijd. Er kan gekozen worden voor een behandeling met medicijnen of een behandeling waarbij een ingreep nodig is.

Medicatie

Een behandeling met medicijnen is vaak nodig, omdat boezemfibrilleren zwaar is voor het hart en kan leiden tot hartfalen. Boezemfibrilleren verhoogt het risico op hartstolsels. Deze kunnen doorschieten naar de hersenen en een herseninfarct veroorzaken. Daarom worden vaak antistollingsmedicijnen voorgeschreven.

Ablatie

Een behandeling met medicijnen is vaak nodig, omdat boezemfibrilleren zwaar is voor het hart en kan leiden tot hartfalen. Boezemfibrilleren verhoogt het risico op hartstolsels. Deze kunnen doorschieten naar de hersenen en een herseninfarct veroorzaken. Daarom worden vaak antistollingsmedicijnen voorgeschreven.

Cardioversie

Ook kan cardioversie toegepast worden, ook wel ECV genoemd (Electieve Elektrische Cardioversie Behandeling). Tijdens deze behandeling wordt een onregelmatige hartritme omgekeerd naar een regelmatig hartritme. Dit gebeurt door het geven van een stroomstootje. U wordt in slaap gebracht en krijgt vervolgens via een elektrisch apparaat, de defibrillator, enkele stroomstootjes. Voorafgaand aan de behandeling wordt er bloed afgenomen voor onderzoek.

Waar bent u naar op zoek?