Aspecifieke lage rugklachten
Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?
Lage rugpijn bevindt zich onderin de rug ter hoogte van delendenwervels. De pijn kan soms uitstralen naar één of beide billen of benen.
Pijn onderin de rug is een zeer veel voorkomende klacht. In verreweg de meeste gevallen wordt er geen duidelijkelichamelijke afwijking gevonden: er is dan sprake van aspecifieke lage rugpijn.
Oorzaken aspecifieke lage rugklachten
Bij meer dan 95 procent van de mensen met lage rugpijn wordt geen duidelijke lichamelijke afwijking gevonden.Soms is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen: bijvoorbeeld een beknelde zenuw, een infectie, een wervelbreuk of artrose.
Bij aspecifieke lage rugpijn is het dus onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt.Het is wel gebleken dat een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug) en belastbaarheid (wat iemand lichamelijk, maar ook geestelijk aankan) meespeelt. Onbewuste angst voor bewegen kan bijvoorbeeld een grote rol spelen.
Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat er sprake is van verbeelding.
Klachten en symptomen
Meestal verdwijnt de pijn binnen een tot zes weken vanzelf, of de pijn vermindert aanzienlijk. Maar de kans op terugkeer van de lage rugpijn is groot. Is de pijn na twaalf weken nog steeds aanwezig, dan wordt heteen chronischeklacht genoemd.
Diagnose en onderzoek
De orthopedisch chirurg zal vragen stellen betreffende uw pijnklachten, lichamelijk onderzoek doen en röntgenfoto’s laten maken. Daarna stelt de orthopedisch chirurg een diagnose.
Soms kan aanvullend onderzoek nodig, zoals een CT-, MRI- of botscan, om oorzaken aan te tonen of uit te sluiten.
Behandeling
- Bij acute lage rug klachtenBij acute lage rugpijn kunt u uw activiteiten tijdelijk verminderen, maar u moet wel in beweging blijven.
Als u veel pijn heeft, kan uw arts een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven.
Bedrust is meestal niet nodig: dit kan zelfs het herstel vertragen. Alleen als u niet anders kunt, blijft u één of twee dagen op bed liggen.Langzaamaan kunt u weer meer gaan bewegen en sporten. Probeer zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het is daarbij niet nodig om te wachten tot alle pijn is verdwenen.
Behandeling (door arts of fysiotherapeut) is meestal niet nodig. Uw huisarts kan u meer informatie geven. - Bij chronische aspecifieke lage rugklachtenWanneer de klachten chronisch dreigen te worden, kijkt uw arts niet alleen naar lichamelijke afwijkingen. Hij kan ook informeren of u wellicht zorgen heeft, stress, last heeft van doemdenken of angst voor bewegen. Deze factoren kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij rugklachten.
In het lichaam blijken een aantal processen te kunnen spelen. Veel van deze processen kunnen als mentale processen worden gekarakteriseerd. Niemand vindt pijn leuk, dus zal ubewegingen vermijden waardoor umogelijk pijn kuntkrijgen. Hierdoor ontstaat pijn-vermijdend gedrag.Hierdoor wordt dikwijls niet alleen de activiteit die pijn veroorzaakt vermeden, maar onbewust ook die dingen die (nog) geen pijn doen. Door minder beweging neemt de spierkracht en stabiliteit van de wervelkolom af. U kunt in een neerwaartse spiraal terecht komen, met als gevolg een afname van de algeheel fysieke conditie. Juist de spieren van de rug en buik zijn essentieel om een eventuele zwakkere plek in de rug te compenseren.Het is dus vooral belangrijk dat u beweegt, ook al heeft u pijn. U kunt leren omgaan met de pijn en ondanks de eventuele beperkingen uw mogelijkheden benutten. U kunt u uw activiteiten geleidelijk uitbouwen. Eventuele restpijn kan geen kwaad. Het is van belang te beseffen dat er geen schade aan de rug ontstaat door bewegen.
Behandelingsmogelijkheden zijn bewegings- en houdingsoefeningen onder begeleiding van fysiotherapie, manuele therapie of mensendieck therapie.
Wat kunt u doen om rugklachten te voorkomen?
- zorg dat u in een goede conditie bent door oefeningen of sporten
- stoppen met roken doet de kans op rugklachten aanzienlijk verminderen
- zorg door voldoende ontspanningdat u lichamelijk en geestelijk in balans bent
- neem wat gas terug als u merkt dat het u lichamelijk of geestelijk teveel wordt