Arterieel Ulcus
Wat is een arterieel ulcus?
Ulcus betekent letterlijk ‘zweer’. Een arterieel ulcus is een beschadiging van de huid tot in het onderliggende weefsel, die niet of heel erg langzaam geneest. Het zit meestal aan de onderbenen of voeten.
Wat zijn de oorzaken en symptomen?
Een arterieel ulcus wordt meestal veroorzaakt door een probleem in de aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de onderbenen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is atherosclerose (slagaderverkalking), vaak in combinatie met hypertensie (hoge bloeddruk). In de arteriën (slagaderen) is vaak een verdikking en verkalking van de vaatwand te zien, waardoor de elasticiteit van de vaatwand sterk vermindert. Door de artherosclerose ontstaan er plakvormige opeenhopingen van vetten, suikers, eiwitten en dergelijke, waardoor de binnenkant van het bloedvat onregelmatig wordt. Hierdoor kan er vernauwing of afsluiting van het bloedvat ontstaan. Door de vernauwing ontstaat een zuurstofgebrek in het been. Hierdoor kunnen wonden ontstaan, die door het zuurstofgebrek ook heel langzaam genezen.
Het risico op een arterieel ulcus neemt toe als mensen ouder worden, maar ook door roken, verhoogd cholesterol, diabetes mellitus (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk).
Onderzoek en diagnose:
Als u bij ons bij het Wond Expertise Centrum (WEC) komt, doet de verpleegkundig specialist een intake. Er worden eventueel onderzoeken gedaan en samen met u stellen we een behandelplan op.
Om een diagnose te kunnen stellen, kunnen we deze onderzoeken doen:
- Voelen (palperen) van de voetslagaders (voetarteriën) in de voeten;
- Luisteren naar de doorstroming van de voetslagaders (voetarteriën) met een Doppler-apparaat;
- Een Enkel Arm Index, waarbij de bloeddruk van de armen en benen wordt gemeten. De uitslag van dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding naar de benen (slagaders);
- Een teendrukmeting om de doorbloeding naar de tenen te bepalen;
- Afhankelijk van de uitslagen kan ook nog aanvullend onderzoek nodig zijn om de afwijkingen in de slagaderen beter in beeld te krijgen, bijvoorbeeld met een MRI- of CT-scan.
- Inspectie op tekenen van een ontsteking (infectie), soms gevolgd door wondkweek en/of bloedafname. Een ontsteking kan worden behandeld antibiotica.
- Soms wordt er een stukje huid uit de wond gehaald om te onderzoeken (biopt).
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
De behandelmogelijkheden voor een arterieel ulcus zijn onder andere:
- Lokale wondbehandeling: De verpleegkundig specialist maakt onder andere de wond schoon en stelt met u een behandelplan voor de wond op om de wond zo optimaal mogelijk te laten genezen.
- Verbeteren van de doorbloeding door de vaatchirurg: De chirurg kan operatief proberen om het doorbloeding te verbeteren, waardoor de wond beter kan genezen en de kans op nieuwe wonden verminderd wordt.
- Voedingsadviezen: De verpleegkundig specialist kan u advies geven over welke voeding de wondgenezing kan bevorderen, of verwijst u door naar een diëtist.
- Stoppen met roken is erg belangrijk. De stoppen-met-rokenpoli kan u daarbij helpen.
Met wie heeft u te maken
Binnen het Wond Expertise Centrum werken we voor patiënten met een arterieel ulcus cruris samen met:
- Verpleegkundig specialist
- Wondverpleegkundige
- Vaatchirurg
- Wondverpleegkundige thuiszorg
Als het nodig is dat andere specialisten meekijken, vragen wij hen natuurlijk om advies.