Anaal fissuur

Wat is een anaal fissuur

Een anaal fissuur is een kloofje in de anus. Er is bij lichamelijk onderzoek vaak een onderbreking of scheurtje te zien aan de voorzijde of achterzijde van de anus. Het scheurtje loopt dan in de lengte richting van de anus naar binnen toe. Een anaal fissuur komt het meeste voor bij patiënten in de leeftijd tussen de 20 en 50 jaar. Vaak geneest een acuut scheurtje spontaan en is verdere behandeling niet noodzakelijk. Wanneer het scheurtje blijft bestaan (chronische anaal fissuur) is behandeling noodzakelijk.

anaal-fissuur

Oorzaken

  • Door harde ontlasting kan een scheurtje in de anus ontstaan, ook door hard persen tijdens het hebben van ontlasting. Met verstopping bedoelen we harde, droge ontlasting. Het is dus belangrijk om te zorgen dat de ontlasting zacht en soepel blijft.
  • Een te hoge kringspierspanning kan de oorzaak maar ook het gevolg zijn van een anaal fissuur. Door de pijn van het kloofje tijdens en na de ontlasting blijft de spanning van de kringspier ook hoog, de doorbloeding is niet optimaal omdat het gehele gebied gespannen is. Daardoor geneest het scheurtje ook niet goed.
  • Er kunnen ook (bij een klein aantal van de patiënten) een aantal andere oorzaken zijn voor het ontstaan van een kloofje. De specialist zal hiervoor zo nodig extra onderzoek verrichten.

Klachten anaal fissuur

Anaal kloofjes geven vaak typische klachten. De meeste patiënten klagen over anale pijn tijdens en de uren na het hebben van ontlasting. Soms is er ook bloedverlies bij het reinigen zichtbaar of ook zichtbaar op de ontlasting. Over het algemeen geven deze anaal koofjes ook een verhoogde kringspierspanning, soms kan de gehele bekkenbodem een verhoogde spanning hebben. Dit geeft weer problemen met het hebben van ontlasting waardoor de ontlasting onnodig hard wordt en blijft.

Klachten verbeteren en/of voorkomen

U kunt de volgende zaken zelf doen om de klachten te verminderen:

  • Uw stoelgang zacht houden, voldoende voedingsvezels gebruiken, voldoende intake van water.
  • Uw toiletbezoek bij aandrang niet te lang uit te stellen. Een zekere regelmaat voorkomt dat de ontlasting op ongelegen momenten opgehouden moet worden.
  • Persen zoveel mogelijk te vermijden
  • Regelmatig een lauw warm bad te nemen. Dit zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen.
  • Meer beweging en bij overgewicht proberen wat af te vallen.
  • Niet te veel koffie thee, zure of zeer scherpe middelen gebruiken. Deze prikkelen de anus en hierdoor kunnen uw klachten weer verergeren.
  • Adequate reiniging toe te passen in de anale regio. Geen zeep of anti bacteriële middelen gebruiken. Goede reiniging volstaat met afvegen en gebruik van lauw warm water of eventueel te spoelen met water.

Wanneer is verdere behandeling noodzakelijk?

Bij het aanhouden van klachten ondanks behandeling van de huisarts en het toepassen van de leefstijl adviezen is het noodzakelijk om verdere behandeling in te zetten.

Diagnose chronische anaal fissuur

De diagnose anaal fissuur wordt meestal gesteld op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek door een specialist. De specialist bekijkt (het gebied rondom) de anus en kan zo al meestal een fissuur vaststellen. Zo nodig kan de specialist met een vinger de binnenkant van de anus en endeldarm onderzoeken. Dit wordt een rectaal toucher genoemd.

In sommige gevallen is meer onderzoek noodzakelijk om de diagnose te kunnen stellen. Dit kan door middel van een kijkonderzoek van de anus en endeldarm; een proctoscopie of een sigmoïdoscopie. De arts kan met dit onderzoek via de anus de binnenkant van de anus en de endeldarm bekijken.

Waar bent u naar op zoek?