Anaal fibroom
Een anaal fibroom of gesteelde huidvergroeiing komt veel voor. Het is een meestal goedaardige afwijking die zich net op de huid rond de anus of net op de overgang van de huid met het slijmvlies naar binnen bevindt. Vaak ontstaan deze fibromen gedurende de jaren door langdurige irritatie van het anale gebied. Door bijvoorbeeld het hebben van een wondje of scheurtje bij de anus (een ulcus of fissuur) kan er littekenweefsel ontstaan. Dit littekenweefsel noemen we een fibroom of gesteelde huidvergroeiing. Vaak geven deze fibromen klachten van jeuk, vocht en/of prolaps (uitzakking).
Behandeling
Behandeling is goed mogelijk. Voorafgaand aan het wegsnijden van het fibroom wordt meestal ook een proctoscopie verricht (kijkbuisonderzoek). Vaak kunnen we het fibroom of de huidafwijking wegsnijden met lokale (plaatselijke) verdoving, soms onder volledige narcose (verdoving) of met een ruggenprik. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid en de plek van de fibromen.
Wanneer de fibroom het gevolg is van bijvoorbeeld een anaal wondje, dient ook het wondje behandeld te worden. Het weefsel gaat soms voor onderzoek naar het laboratorium, om de structuur van het weefsel verder te onderzoeken (pathologisch onderzoek). De behandelend specialist bepaalt of dit aanvullend onderzoek moet plaatsvinden.
Na de behandeling
Na de verwijdering van het fibroom worden de wondjes meestal open gelaten. Deze genezen spontaan. Het is wel belangrijk de wondjes na de stoelgang goed te reinigen met lauw warm water of met de douche. Het kan een aantal weken duren voordat de wondjes zijn genezen. De wondjes rondom de anus zijn de eerste periode nog gevoelig, soms is daardoor extra pijnmedicatie noodzakelijk. U kunt dit overleggen met uw behandelend specialist.