Achillodynie
Achillodynie is een verzamelterm voor pijnklachten aan de achillespees. De achillespees is een grote pees die de kuitspieren aanhecht op de hak. Deze pees krijgt enorme trekkrachten te verwerken bij veel sporten, en krijgt daardoor geregeld te maken met overbelasting, waarbij een ontsteking het gevolg kan zijn. Dit wordt ook wel tendinitis, tendinose of tendinopathie genoemd.
Oorzaken achillodynie
Door overbelasting kan schade ontstaan aan de achillespees. Meestal is er sprake van een langer durende of steeds herhaalde overbelasting. Ook kunnen korte en strak gespannen kuitspieren een oorzaak zijn. De achillespees raakt geïrriteerd en dit leidt tot een ontsteking. De ontsteking kan acuut zijn (tendinitis), waarbij er duidelijke ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn.
Wat echter meer voorkomt is een langdurige irritatie (tendinopathie). Hierbij wordt de pees door degeneratieve veranderingen slechter van kwaliteit en kan schade niet goed repareren.
Klachten en symptomen
Bij acute klachten is het van belang om uit te sluiten dat er een ruptuur (verscheuring) van de achillespees bestaat. Voor meer informatie kijk op deze site bij: achillespeesruptuur. Bij twijfel laat uw huisarts of orthopedisch chirurg het beoordelen.
Bij acute overbelastingklachten (tendinitis) ontstaat zwelling, roodheid, warmte en pijn.
Bij langdurige irritatie (tendinopathie) ontstaat de pijn doorgaans langzaam en er bestaan opstartklachten (eerste passen uit bed, opstaan uit stoel, opstarten van training etc.). In een later stadium zal de pijn continu aanwezig zijn bij belasten en soms ook in rust. Er kan een pijnlijke zwelling ter plaatse van de achillespees bestaan.
Diagnose en onderzoek
De orthopedisch chirurg zal de diagnose stellen naar aanleiding van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Soms zal een röntgenfoto worden gemaakt om een afwijkingen van het hielbeen uit te sluiten. Bij twijfel over de aandoening kan een een echografie meer duidelijkheid geven.
Behandeling
Bij acute klachten (tendinitis):
- Relatieve rust: Stop belastende activiteiten zoals sporten. Zorg er wel voor dat u in beweging blijft.
- Koelen (coldpack/ijsblokjes, altijd met tussenlaag, 5-10min per uur)
- U kunt ontstekingsremmende pijnstillers nemen (NSAID’s)
Bij chronische klachten (tendinopathie):
- Rekken van kuitspieren: door het oprekken van de kuitspieren kan de spanning op de achillespees worden verminderd. Uw fysiotherapeut kan u hierover adviseren en instructies geven.
- Goed ondersteunend schoeisel. Indien u een platvoet of holvoet heeft, kunnen steunzolen uitkomst bieden.
- U kunt de achillespees ontlasten met een hakverhoging of gel-inlay in de schoen. Een orthopedisch schoenmaker of podoloog kan u hierover adviseren.
- Een nachtspalk trekt de voorvoet omhoog terwijl u slaapt. Hiermee wordt de pees continu gerekt.
Het is van belang om te weten dat injecties met corticosteroïden de pees aanzienlijk kan verzwakken, waardoor de pees kan scheuren. Daarom worden injecties afgeraden bij achillespeesklachten.