Fietstest
Fietsergometrie is een inspanningsonderzoek, ook wel de ‘fietstest’ genoemd. Het onderzoek vergt een maximale lichamelijke inspanning. De test geeft informatie over de lichamelijke conditie en kan de oorzaak aanwijzen van een verminderd prestatievermogen. Bij sommige fietstesten wordt twee keer bloed afgenomen uit de slagader in de pols. Met deze informatie kunnen we beter bepalen of de oorzaak van uw benauwdheid of afname van prestatievermogen ligt aan uw hart of aan uw longen.
Voorbereiding
We raden gemakkelijke kleding, bijvoorbeeld sportkleding of een andere gemakkelijke broek, en vooral gemakkelijke schoenen (met platte zool) aan. Voor het onderzoek krijgt u elektrodes op de borst geplakt, zodat tijdens de test een ECG (hartfilmpje) gemaakt kan worden. Hiervoor wordt u gevraagd de bovenkleding (zoals een trui, overhemd, blouse of vest) uit te trekken. Een bh hoeft niet uit.
Gebruikt u luchtwegverwijdende medicijnen (‘pufjes’ of ‘inhalers’), dan mag u deze medicijnen gewoon doorgebruiken. Aanbevolen wordt om twee uur voor de fietstest geen uitgebreide maaltijd te gebruiken of zware inspanning te verrichten. Het is belangrijk om rustig en ontspannen aan het onderzoek te beginnen. We vragen daarom om 15 minuten van tevoren op de longfunctieafdeling aanwezig te zijn.
Werkwijze
Nadat u zich heeft omgekleed, kunt u op de fiets plaatsnemen. De longfunctieanalist stelt de juiste hoogte van de fiets in en bevestigt een bloeddrukmanchet om de arm voor bloeddrukmetingen tijdens het onderzoek. U krijgt een klemmetje aan het oor of de vinger, om het zuurstofgehalte in het bloed te meten (de saturatie). Om tijdens het onderzoek een ECG (hartfilmpje) te kunnen maken worden elektrodes op de borst en rug bevestigd. U krijgt een masker op het gezicht met daarin een sensor. U ademt gewone kamerlucht in. De samenstelling van uw in- en uitgeademde lucht wordt gemeten via de sensor in het masker waardoor de opname van zuurstof en de afgifte van koolzuurgas door de longen bepaald kan worden. Als er bij de fietstest bloed wordt afgenomen, dan gebeurt dat in rust (voordat u begint met fietsen) en op maximale inspanning. Het fietsen begint heel licht en wordt geleidelijk zwaarder. Het is belangrijk dat u het fietsen zo lang mogelijk volhoudt.
Meestal bent u 10 tot 15 minuten aan het fietsen. Tijdens het fietsen controleren we de bloeddruk, saturatie en hartslag. Een zo maximaal mogelijke inspanning is nodig om een goed beeld te krijgen van de lichamelijke conditie. Na afloop van het onderzoek kunt u zich douchen of opfrissen en omkleden.
Het hele onderzoek duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur.
De uitslag
De longfunctieanalist stuurt de uitslag naar uw behandelend arts. Uw arts bespreekt de uitslag met u.