Cystoscopie
Een cystoscopie is een onderzoek waarbij de arts met een kleine camera met een lampje in een lichaamsholte kan kijken. De urologen kunnen de gehele urineweg op deze manier bekijken, zonder daarbij te snijden. Bij een cystoscopie kijkt de arts alleen in de urinebuis en de blaas. Omdat bij de man de plasbuis door de prostaat loopt, kan ook beoordeeld worden hoe nauw de plasbuis daar is.
Doel van een cystoscopie
De arts verricht een cystoscopie als er afwijkingen worden vermoed in plasbuis, het prostaatgebied of de blaas
Het onderzoek
Voor dit onderzoek moet het onderlichaam worden ontbloot. U neemt vervolgens plaats op de scopie tafel, in half liggende positie met de benen in beensteunen. De verpleegkundige reinigt met watjes en lauw water de toegang tot de plasbuis en brengt een verdovende gel aan in de plasbuis.
De uroloog brengt vervolgens voorzichtig de cystoscoop in via de plasbuis. Als u dat wilt kunt u tijdens het onderzoek meekeijken op de monitor. Tijdens het onderzoek vult de blaas zich via de scoop met water. U kunt het gevoel krijgen dat u moet plassen. De uroloog zorgt er echter voor dat de blaas niet te vol raakt.
De uroloog inspecteert de binnenkant van de plasbuis op onregelmatigheden. Vervolgens passeert de scoop de sluitspier (externe sphincter). Als deze spier ontspant passeert de scoop gemakkelijk. Bij de man wordt de plasbuis waar deze door de prostaat loopt ook beoodeeld. De scoop passeert vervolgens de binnenste sluitspier en komt in de blaas. De blaas vult zich met water tijdens de scopie. Zo is de wand goed te zien. Blaasontstekingen, tumoren, blaasstenen en andere afwijkingen kunnen zo in beeld worden gebracht.
Onder in de blaas bevinden zich de twee uitgangen van de urineleiders die de urine vanuit de nieren naar de blaas leiden. Ook deze kunnen dan goed worden bekeken. De arts zal de bevindingen na het onderzoek met u bespreken.
Tot slot
U krijgt hier slechts algemene informatie. Het kan zijn dat bij u de situatie net iets anders is. Heeft u vragen? Stel deze gerust aan uw uroloog of verpleegkundige.