Wetenschappelijk onderzoek
In het WEC wordt regelmatig wetenschappelijk onderzoek verricht. U kan gevraagd worden hieraan mee te doen. Er wordt nooit onderzoek zonder uw toestemming verricht; u bent altijd vrij om wel / niet deel te nemen zonder dat dit invloed heeft op uw behandeling.
Hieronder staan 2 onderzoeken beschreven waaraan wij als WEC deelnemen.
1. INFACT: onderzoek naar het snel opsporen van wondinfectie
Bij patiënten met een wond kan er wondinfectie optreden. Dit kan niet alleen pijnlijk en gevaarlijk zijn, het zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat de wond is genezen. De huidige manieren om wondinfectie op te sporen zijn vaak niet nauwkeurig, of nemen veel tijd in beslag.
Doel van het onderzoek
Het Europese INFACT project is opgezet om een manier te vinden om wondinfectie op een snelle en makkelijke manier op te sporen. Samen met universiteiten en bedrijven uit andere Europese landen heeft MST de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van een testmethode waarbij we in de wond meten of het lichaam bepaalde stofjes aanmaakt die tegen een infectie vechten. Deze methode wordt momenteel verwerkt in een testapparaatje en een wondverband. Aan de hand van een kleurverandering kan de wondverpleegkundige zien of er veel van deze stofjes aanwezig zijn in de wond. Zo kunnen we op een makkelijke en snelle manier bepalen of wonden geïnfecteerd zijn. In de komende jaren gaan we in het Wond Expertise Centrum het testapparaatje en het wondverband testen. We willen dan onderzoeken of er alleen een kleurverandering is te zien als de wond ook echt geïnfecteerd is, en hoe patiënten de test en het verband ervaren.
2. Onderzoek naar verschillende manieren voor het afnemen van wondmateriaal voor laboratoriumonderzoek
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met een wond. Normaal gesproken geneest een wond vanzelf, maar bij sommige patiënten gebeurt dat niet. Het kan dan zijn dat er bepaalde bacteriën in de wond aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de wond minder goed geneest. Soms zorgen die bacteriën er zelfs voor dat de wond geïnfecteerd raakt.
Laboratoriumonderzoek bij patiënten met wonden
In het laboratorium kan onderzocht worden welke bacteriën in de wond aanwezig zijn. Daarvoor is het belangrijk om een monster af te nemen van de wond. Dat kan op twee manieren: door middel van een wattenstaafje of door middel van een wondbiopt. Bij het wondbiopt wordt een heel klein stukje weefsel afgenomen door middel van een scherp hol buisje. Er wordt vaak gedacht dat het wondbiopt de meest nauwkeurige laboratoriumresultaten geeft, maar met het wattenstaafje is het gemakkelijker om af te nemen en dit is minder pijnlijk voor de patiënt.
Doel van het onderzoek
We hebben in samenwerking met laboratorium LabMicTa onderzocht of er verschil is tussen de laboratoriumuitslagen van het wattenstaafje en het wondbiopt. In totaal hebben we bij 180 patiënten met een wond materiaal afgenomen met beide methoden.
Het wondbiopt of het wattenstaafje?
Het blijkt dat de laboratoriumuitslagen van de twee methoden vrijwel gelijk aan elkaar zijn. Patiënten hoeven niet per se een wondbiopt te krijgen, maar kunnen ook getest worden met een minder pijnlijke methode: het wattenstaafje.