Contact met uw kind
Ouderparticipatie
Omdat het belangrijk is dat u contact heeft met uw kind, stimuleren wij dit op allerlei manieren. De vorm van contact hangt af van de toestand van uw kind en van uzelf. Door uw kind aan te raken kunt u op een eenvoudige en mooie manier contact maken en liefde geven. In overleg met de verpleegkundige kunt u uw kind ook op schoot nemen. Zodra het mogelijk is, kunt u een deel van de verzorging overnemen, zoals luiers verschonen, temperaturen, wassen, mondje verzorgen en dergelijke. Natuurlijk alleen als u dit wilt, maar meehelpen bij de verzorging is wel heel belangrijk. U en uw kind leren elkaar zo beter kennen. U mag altijd uw eigen kind fotograferen en filmen. We vragen van u de privacy van de verpleegkundigen te respecteren.
Ontwikkelingsgerichte zorg
De Neonatologie volgt de uitgangspunten van de ontwikkelingsgerichte zorg. Hierbij wordt de zorg zo veel mogelijk aangepast aan het ontwikkelingsniveau van het individuele, te vroeg geboren kind. Observatie en het betrekken van de ouders in de zorg voor hun kind, spelen een belangrijke rol. Natuurlijke omgeving als uitgangspunt
Te vroeg geboren kinderen hadden eigenlijk nog een tijd in de baarmoeder moeten blijven; een warme en comfortabele omgeving, met gedempt licht en geluid. Waarin het kind zich in een gebogen houding vrij kan bewegen, begrensd door de zachte baarmoederwand. Deze natuurlijke omgeving vormt daarom het uitgangspunt bij ontwikkelingsgerichte zorg.
Ontwikkelingsgerichte zorg in de praktijk
Ontwikkelingsgerichte zorg wordt op de volgende manieren in de praktijk gebracht:
- Verminderen van omgevingsprikkels, zoals te veel licht en geluid. De couveuses zijn daarom afgedekt met doeken.
- Gebruiken van hulpmiddelen die de houding ondersteunen, zodat de baby zich geborgen voelt.
- Voorbereiden van baby’s op zorg- en medische handelingen, zodat de baby ze beter kan verdragen en verwerken. Denk ook aan het inlassen van pauzes als de baby tijdens zorg- of medische handelingen stresssignalen vertoont.
- Nadruk leggen op wat de baby zelf kan doen om zich te troosten, steun te vinden en te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuigen op een fopspeen.
- Afstemmen van het voeden op wat de baby prettig vindt.
- Zo veel mogelijk betrekken van ouders bij de zorg voor hun kind. Zo leren zij de signalen die hun baby geeft goed herkennen. Ouders zijn dan ook 24 uur per dag welkom.
- Bieden van mogelijkheden om te buidelen.
- Afstemmen van het tijdstip van (medische) handelingen op het individuele kind.
Buidelen
Tijdens het buidelen komt uw blote baby, met alleen een luier aan, bij voorkeur op uw blote borst. In verband met warmteverlies en comfort wordt er een molton over u en uw baby gelegd. Ook beschikt de afdeling over speciale kangoeroevesten.
Buidelen kan invloed hebben op:
- het vormen van een band tussen beide ouders en de baby
- bekend raken met de vertrouwde lichaamsgeur van ouders
- de productie van moedermelk kan toenemen
- de baby kan tijdens het buidelen kennismaken met de borst door te voelen, te ruiken en te proeven
- de baby kan zijn of haar temperatuur stabiel houden tijdens het buidelen
- langere slaapperiodes met vaak minder hartactiedalingen (brady’s)
- stimuleert de ademhaling waardoor zuurstofgehalte in het bloed beter blijft
In principe mogen alle baby’s buidelen, afhankelijk van de conditie van de baby.
Het is niet afhankelijk van de leeftijd of het gewicht. De duur van het buidelen is wel belangrijk. Wij adviseren u minimaal een uur te buidelen, een maximum is er niet. De tijdsduur is afhankelijk van de situatie van de baby. Wij adviseren tijdens het buidelen niet van ouder te wisselen. Dit is om eventuele onrust bij uw baby te voorkomen.
Knuffels en geurdoekje
U kunt de couveuse of wieg van uw kind een persoonlijk tintje geven door bijvoorbeeld een muziekdoosje of een knuffel mee te nemen. Voor het meenemen van een knuffel geldt een aantal hygiëne regels:
- De knuffel moet uitwasbaar of afneembaar zijn
- In de couveuse mogen geen knuffels met “vulling” erin. (de couveuse is warm en vochtig, en daarom kunnen bacteriën er snel groeien).
- Wij verzoeken u de knuffels eenmaal per week te wassen op 60 graden
- Ook een nieuwe knuffel moet eerst gewassen worden
- ‘Harige’ knuffels zijn niet toegestaan
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van geurdoekjes. Dit doekje draagt u thuis of op de kraamafdeling een poosje bij u, en kan daarna bij uw kind in het wiegje of de couveuse liggen. Uw kind zal uw geur ruiken en herkenning en vertrouwdheid ervaren. Deze geurdoekjes worden dagelijks verschoond.