Speciaal voor tieners

Als je binnenkort opgenomen gaat worden op de Kinder- en Tienerafdeling is dat soms best wel even wennen. We hopen dat je je snel op je gemak gaat voelen. Om je wat wegwijs op onze afdeling te maken en omdat niet alle regels voor jongere kinderen op jou van toepassing zijn, vind je hieronder een speciale aanvulling voor jou.

Opname in een ziekenhuis is nooit leuk. Er tegenop zien, bang of down zijn is niet kinderachtig maar juist normaal. Praat over deze dingen met vrienden, je ouders of andere mensen die je vertrouwt. Verder zijn er natuurlijk ook positieve dingen om over na te denken, zoals bezoek speciaal voor jou, cadeautjes, post of bloemen. Als je andere tieners op je kamer hebt liggen, kun je het ook samen gezellig hebben.

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis

Je ouders zijn de hele dag welkom, maar dat wil niet zeggen dat ze de hele dag aanwezig hoeven te zijn. Als je het prettig vindt dat één van je ouders bij je blijft slapen, helpt bij de verzorging of meegaat naar onderzoeken, dan is dat altijd mogelijk. Wanneer je ouders komen, hoelang zij blijven en wat zij meenemen is in de eerste plaats een zaak van jou en henzelf. Het zal afhangen van waar je behoefte aan hebt, de aard van je ziekte, de behandeling en de thuissituatie. Dit kan worden overlegd met de verpleegkundige.

Bezoek is de gehele dag welkom, tenzij je tussendoor naar school, een onderzoek, fysiotherapie of iets dergelijks moet. Als je jonger dan 14 jaar bent, dan mag je alleen samen met je ouders of een medewerker van onze afdeling af. Ben je ouder dan 14 jaar dan mag je, als je niet te ziek bent, met je bezoek de afdeling af. Overleg dit wel eerst met de verpleegkundige. Het wel of niet hebben van een infuus kan een reden zijn om niet van de afdeling af te kunnen.

Het hangt er van af waarvoor je opgenomen bent of je eten en drinken van huis mee mag laten nemen. Bespreek dit eerst even met de verpleegkundige. In de ouderkamer staat een koelkast waar je eigen frisdranken en dergelijke kunt bewaren. Zet wel even je naam en de datum op de verpakking. Je mag in het ziekenhuis geen drank drinken waar alcohol in zit.

Een aantal overige punten:

  • Als je je even terug wilt trekken, kun je de gordijnen rond je bed dicht doen. Dit is voor anderen een teken dat ze niet zomaar binnen mogen stappen
  • Middagrust van 12.30-13.30 is voor iedereen. Je hoeft niet te gaan slapen, maar misschien willen je zaalgenoten dit wel. Houd hier rekening mee.
  • We gaan er vanuit dat je regelmatig even je spullen opruimt, zodat je kamer begaanbaar is.

Hangout

Op de afdeling is een aparte ruimte voor tieners, de ‘hangout’. Hier staan onder andere een computer, een televisie, een cd-speler en spelletjes. Ouders en kinderen die op de basisschool zitten hebben hier in principe geen toegang. We gaan er van uit dat je de boel na gebruik netjes achterlaat.

Roken

Roken is op het ziekenhuisterrein niet toegestaan, met uitzondering van de daartoe aangewezen plaatsen. Vraag dit aan het personeel van de afdeling.

Rook je en zou je daarmee willen stoppen? Dan kun je terecht bij onze ‘Stoppen met roken poli’. Deze poli biedt de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding te stoppen met roken. Meer informatie over de Stoppen met roken poli kun je hier lezen.

Weer naar huis

Wanneer je met ontslag kunt, hoor je dit zo snel mogelijk van de arts of de verpleegkundige. Zij zullen een gesprek met je hebben hierover. Er is dan de gelegenheid om je ziekenhuiservaringen met hen te bespreken. Ook zullen ze jou en je ouders adviezen geven over wat je de komende periode wel of niet kunt. Je krijgt (eventueel) een recept mee voor medicijnen en een vervolgafspraak op de polikliniek.

Het is natuurlijk te gek dat je weer naar huis kunt. Je verheugt je hier al een tijd op. Het kan soms wat tegenvallen om weer thuis te zijn: je bent nog niet helemaal de oude of je mist je kamergenoten. Dat is helemaal niet vreemd. Kom gerust nog eens langs!

Soms is het zo dat je veel te verwerken hebt over je verblijf in het ziekenhuis. Dit kan zich uiten door slecht slapen, weinig trek in eten hebben, prikkelbaar zijn, je depri voelen of je terugtrekken. Dit is normaal en heeft tijd nodig. Als je het prettig vindt, kan het helpen om erover te praten met je ouders of vrienden. Heb je het gevoel dat het na een tijd niet over gaat, dan kun je hierover altijd contact opnemen met de arts of de huisarts om te kijken hoe je hierbij geholpen kunt worden.

Waar bent u naar op zoek?