Uiterlijke verzorging
Als u de diagnose kanker heeft gekregen, kan dat naast emotionele en lichamelijke gevolgen ook invloed hebben op uw uiterlijk. Soms komt dit door de ziekte zelf, maar vaak ook door de behandeling.
Klachten zoals een drogere huid, dunner of brozer haar en soms haaruitval, ook van wimpers en wenkbrauwen, kunnen uw zelfvertrouwen beïnvloeden. Zich goed voelen over uw uiterlijk kan helpen om u sterker te voelen in deze lastige tijd.
Diverse specialisten hebben eenvoudige tips die helpen om uw gezichtsuitdrukking beter te laten uitkomen, om uw hoofd op een mooie en bij u passende manier te bedekken, en om uw huid goed te verzorgen. Er zijn verschillende technieken die bijdragen aan een verzorgd uiterlijk en die meteen een beter gevoel geven.
Workshop make-up en huidverzorging
Samen met de Nije Stichting, een centrum voor leven met en na kanker, worden er maandelijks kleine workshops georganiseerd over make-up en huidverzorging. Professionele specialisten geven persoonlijk advies met tips die bij u passen en werken met zachte, hormoonvrije producten. Bijvoorbeeld: hoe tekent u een wenkbrauw als u geen wenkbrauwen meer heeft, en wat kunt u doen als u uw wimpers verliest?
In deze workshop is er ook advies over haarwerken en hoofdbedekking. Een kleurenadviseur laat zien welke kleuren bij u passen en geeft tips voor kleine aanpassingen.
Als u interesse heeft om een workshop bij te wonen, kunt u zich gratis inschrijven via de Nije Stichting op www.denijestichting.nl.
Borstprothese
Na een borstverwijdering krijgt u direct na de operatie een lichte, tijdelijke borstprothese. Deze tijdelijke prothese kunt u dragen over het verband of direct op de huid, totdat de wond volledig genezen is. Als de wond goed is genezen, kunt u een blijvende siliconenprothese aanschaffen. Er zijn verschillende soorten protheses beschikbaar, met diverse modellen, gewichten en prijsklassen.
Het is belangrijk om goede, onafhankelijke informatie te krijgen over waar u op moet letten bij de aanschaf van een prothese en een geschikte BH. Meestal worden de kosten voor de borstprothese vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van een speciale prothese-BH vallen echter buiten de verzekering. Een goede borstprothese kan uw zelfvertrouwen vergroten en helpt om het lichamelijk evenwicht te herstellen, vooral als u van nature zwaardere borsten heeft.
Na een borstsparende operatie kan er een verschil in contouren ontstaan. In dat geval zijn er deelprotheses die de BH-cup kunnen opvullen op de plek waar het verschil zit.
De mammacare-verpleegkundige kan u adviseren en informeren over verkoopadressen voor protheses en BH’s. Een lijst met verkoopadressen vindt u ook op website van SEMH.