Herstel / Fysiotherapie
Belang van bewegen tijdens de behandeling
Sporten en bewegen tijdens en na een behandeling bij borstkanker helpt om je lichamelijk en mentaal beter te voelen. Het verbetert de kwaliteit van leven en verkleint de kans dat de kanker terugkomt. Na borstkanker kun je te maken krijgen met vermoeidheid en verlies van conditie. Bewegen en inspanning leveren is misschien niet meer zo vanzelfsprekend, maar het kan wel heel nuttig zijn.
Bewegen heeft ook een positief effect op je geestelijke gezondheid. Het helpt je om informatie beter te verwerken, vermindert angst en depressie en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast kan lichamelijk actief zijn ervoor zorgen dat je de chemotherapie beter verdraagt en minder snel moet stoppen of de behandeling moet aanpassen.
Ook kan bewegen je het gevoel geven dat je zelf iets kunt doen om de borstkanker en/of de bijwerkingen van de behandeling te helpen bestrijden. (Bron)
Oncologie Fysiotherapie
Als u ondersteuning wilt om op een veilige manier te bewegen, zijn er fysiotherapiepraktijken met speciale beweegprogramma’s voor mensen met kanker. Er zijn ook oncologiefysiotherapeuten die een persoonlijk trainingsschema voor u kunnen maken. U kunt dan samen met een fysiotherapeut aan uw herstel werken.
Op www.nofon.nu kunt u fysiotherapeuten vinden die gespecialiseerd zijn in oncologie en oedeem, bij u in de buurt. Alle fysiotherapeuten die bij NOFON zijn aangesloten, hebben een speciale opleiding voor het begeleiden van mensen met kanker.
Oedeemtherapie
Op nvfl.kngf.nl vindt u een overzicht van oedeemfysiotherapeuten bij u in de buurt. Op www.onconet.nu staan fysiotherapiepraktijken met goede beweegprogramma’s voor mensen met kanker.
Een trainingsprogramma wordt op dezelfde manier vergoed als gewone fysiotherapie. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.
Vermoeidheid
Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Veel mensen accepteren deze vermoeidheid als iets wat erbij hoort. Soms is de behandeling echter al een tijd geleden afgelopen. Volgens de arts gaat alles goed, iedereen is positief, en anderen zeggen dat u er goed uitziet… maar toch voelen sommige vrouwen zich nog steeds erg moe. Het is een vermoeidheid die onverwachts kan toeslaan, zonder dat u veel hebt gedaan.
Deze vermoeidheid kan naast lichamelijke klachten ook zorgen voor spanningen, bijvoorbeeld binnen het gezin, in relaties, met vrienden of op het werk. Het advies om regelmatig te rusten en de moeheid een plek te geven, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Bespreek uw vermoeidheid altijd met uw arts of verpleegkundig specialist. Zij kunnen samen met u zoeken naar oplossingen. Ook kan een ergotherapeut die gespecialiseerd is in oncologie u helpen om dagelijkse activiteiten beter uit te voeren als dit door lichamelijke of psychische problemen, zoals kanker, moeilijk gaat.